ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

15:48 20/2/2012 - Πηγή: 24wro
Αναταράξεις προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ η...
επιλογή του Γ.Γκάουχ για την προεδρία. Οι Χριστιανοδημοκράτες κατηγόρησαν τους Ελεύθερους Δημοκράτες -τους εταίρους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό- για «παραβίαση εμπιστοσύνης», επειδή υποστήριξαν τον...

υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Γιόαχιμ Γκάουκ, αναγκάζοντας την Γερμανίδα καγκελάριο να τον στηρίξει και εκείνη, παρά τις επιφυλάξεις της.
Η εφημερίδα Bild αναφέρει σε δημοσίευμά της
ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ έφτασε κοντά στην κατάρρευση, στη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων που έγιναν το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα στην ίδια και τον αρχηγό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει το αξίωμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον Φ.Ρέσλερ ότι θέτει το συνασπισμό σε κίνδυνο υποστηρίζοντας τον Γ.Γκάουκ, τον δημοφιλή ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Γερμανία, στην υποψηφιότητα του οποίου η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αντιταχθεί δημόσια πριν από περίπου δύο χρόνια.
«Αυτό είναι που θέλετε πραγματικά;» φέρεται να ρώτησε η Μέρκελ τον Ρέσλερ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο ηγέτης του FDP φέρεται ότι αρνήθηκε να υποχωρήσει και μια ώρα αργότερα οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό τους βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), υποχώρησαν και συμφώνησαν απρόθυμα να υποστηρίξουν τον Γκάουκ, ο οποίος είχε προταθεί από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους.
Το Reuters αναφέρει ότι στελέχη του κόμματος της Μέρκελ αντέδρασαν με οργή στη στάση του FDP.
Ο Μίχαελ Κρέτσμερ, βουλευτής του CDU της Μέρκελ, έκανε λόγο για «μεγάλη παραβίαση εμπιστοσύνης» εκ μέρους του FDP που θα έχει σοβαρές συνέπειες στη μελλοντική συνεργασία των δύο κομμάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, που ανήκει στο CSU, κατηγόρησε το FDP για εκβιασμό σε δηλώσεις του, τις οποίες επικαλείται η Bild.
Ανώτερο στέλεχος του FDP, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν «στην κόψη του ξυραφιού».
Το FDP, που έχει πέσει στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστά ανάμεσα στο 2% και το 3%, είχε αναγκαστεί να ακολουθήσει τους κυβερνητικούς του εταίρους πολλές φορές τα δύο τελευταία χρόνια, φαίνεται όμως ότι δεν συνέβη το ίδιο στην υπόθεση Γκάουκ.
Αν η Μέρκελ δεν είχε υποχωρήσει και συμφωνήσει να υποστηρίξει τον Γκάουκ, θα είχε να αντιμετωπίσει μια μάχη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό του συνασπισμού της, εν μέσω της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.
Ο Γκάουκ, 72 χρόνων, μοιάζει τώρα σίγουρο ότι θα διαδεχθεί τον Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο είχε επιλέξει για πρόεδρο το 2010 η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ και ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή εν μέσω ενός σκανδάλου για οικονομικές χάρες.
στις 15:11
Keywords
Τυχαία Θέματα