ΤΡΟΪΚΑ: Ήρθε η ώρα να πάρετε πραγματικά δύσκολες αποφάσεις

17:27 29/3/2012 - Πηγή: 24wro
Ο,τι φόρους βάλατε, βάλατε. Τώρα ήρθε η ώρα των σκληρών αποφάσεων. Θα κόψετε τις δαπάνες...
Αυτό είναι το μήνυμα που έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών από την τρόικα των θεσμικών δανειστών της χώρας κι αυτό θα είναι το μότο της υποδοχής του νέου επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην αυριανή πρώτη συμμετοχή του σε Eurogroup.
Οι εταίροι μας επιμένουν ότι τα περιθώρια για επιβολή νέων φόρων στην Ελλάδα
έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Οπότε για να επιτευχτεί ο στόχος που κάνει λόγο για 11 δις ευρώ επιπλέον τον Ιούνιο, θα πρέπει να αρχίσουν οι πρώτες πραγματικές οικονομίες κλίμακας.
Γι αυτό και θα πρέπει να αρχίσουν οι απολύσεις απ΄ το δημόσιο, τα λουκέτα σε κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και γενικότερα να υλοποιηθούν οι δύσκολες αποφάσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου.
Βεβαίως, ο κ. Σαχινίδης θα ακούσει τις παραπάνω «παραινέσεις» έχοντας στην άκρη του μυαλού του ότι δεν θα είναι αυτός ο επόμενος υπουργός Οικονομικών που θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Ωστόσο, δεν θα αποφύγει την δύσκολη διαδικασία να απαντήσει στις νέες αιτιάσεις που ετοιμάζονται να εκτοξευθούν.
Γιατί κοινή είναι η αίσθηση εκτός συνόρων ότι η προεκλογική περίοδος έχει επιφέρει χαλάρωση. Το γεγονός ότι δύο ημι-μνημονιακά νομοσχέδια ήρθαν στη Βουλή αλλά αποσύρθηκαν για λόγους προεκλογικού κόστους, δεν πέρασε απαρατήρητο από τις Βρυξέλλες, που φοβούνται ότι όσο θα περνάει ο χρόνος και θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες αυτή η τακτική θα παγιωθεί.
Ωστόσο, ο χρόνος που υπάρχει για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, είναι μετρημένος και οι όποιες καθυστερήσεις θεωρούνται αδικαιολόγητες για την τρόικα. Το κακό όμως είναι ότι προς το παρόν μόνο καθυστερήσεις καταγράφονται.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα