Τζορτζ Σόρος: Να βρείτε το πνεύμα του 2004

17:51 7/4/2011 - Πηγή: 24wro
«Υπάρχουν θετικά σημάδια για την Ελλάδα και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να υπομείνει...
η χώρα σας μακροχρόνιες θυσίες» υπογράμμισε ο κ. Σόρος ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Μπορούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να μειωθούν οι μη απαραίτητες δημόσιες δαπάνες και να περιοριστεί δραστικά η σπατάλη. Μπορείτε να προσελκύσετε επενδύσεις σημαντικές από το εξωτερικό. Η αγορά της γης θα
είναι ελκυστική στους ξένους, ιδίως τώρα που οι τιμές γίνονται χαμηλότερες. Επίσης, θα έχετε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο και αυτό θα αλλάξει την ατμόσφαιρα. Μπορείτε να τα καταφέρετε, μπορείτε να βρείτε το πνεύμα του 2004» σημείωσε εξηγώντας ότι δεν είναι εύκολο αλλά σίγουρα δεν είναι και αδύνατο.
Την πίστη του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να βρει το «πνεύμα του 2004» διατρανώνει μέσα από συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ο γκουρού των επενδύσεων Τζορτζ Σόρος, προτείνοντας παράλληλα τον ανασχεδιασμό και όχι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Κάποιο είδος ήπιας αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους με τη συναίνεση των δανειστών θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να πυροδοτήσει εκ νέου την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Σόρος και συμπλήρωσε πως «η πιο λογική προσέγγιση, όμως, θα ήταν η ενορχήστρωση κάποιου είδους ανασχεδιασμού (reprofiling) του χρέους, αποφεύγοντας το “κούρεμα” και διατηρώντας την ονομαστική αξία των ομολόγων στο 100%, ενώ την ίδια στιγμή θα επεκτεινόταν η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων περισσότερο από 10 χρόνια, και μειώνοντας τα επιτόκια κοντά στο 3%. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα».
«Μικροπολιτικοί οι χειρισμοί της Γερμανίας αλλά και εκτός ευρωζώνης θα ήταν δύσκολα για εσάς»

Κριτική άσκησε -για ακόμη μία φορά- ο «γκουρού των επενδύσεων» για το μοντέλο σχεδιασμού της ευρωζώνης, το σχεδιασμό του μηχανισμού διάσωσης αλλά και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

«Έχω επανειλημμένα ασκήσει ανάλογη κριτική. Αλλά και χωρίς αυτά τα προβλήματα η Ελλάδα θα βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, δεδομένων των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας» τόνισε χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «μικροπολιτικούς» τους χειρισμούς της Γερμανίας: «Οι Γερμανοί δεν έχουν αντιληφθεί ορθά τη φύση της κρίσης γιατί παρασύρονται από μικροπολιτικούς χειρισμούς. Το ευρωπαϊκό σύστημα, όπως είναι σχεδιασμένο, δεν επιτρέπει εύκολα την αναδιάρθρωση ή την αναδιοργάνωση των χρεών, έστω και αν είναι φανερό ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. Η Γερμανία δεν χειρίζεται σωστά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση» κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα