Βασίλισσα από διαμάντι έγινε η Ελισάβετ της Βρετανίας

07:42 6/2/2012 - Πηγή: 24wro
Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται τη Δευτέρα από την ημέρα που η Ελισάβετ Β' έγινε βασίλισσα...
της Βρετανίας, επέτειος που στην Αγγλία είναι γνωστή ως «Αδαμάντινο Ιωβηλαίο». Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της Γεωργίου Στ' την έφερε στο θρόνο μιας μεγάλης -τότε- αυτοκρατορίας σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Οι έξι δεκαετίες που βασιλεύει δεν ήταν πάντοτε ανέφελες για τη χώρα. Η Βρετανία πέρασε σοβαρές δοκιμασίες, οικονομικές και γεω-πολιτικές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δοκίμασαν ακόμα και την αντοχή του θεσμού.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1970 είχε προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα ακόμα και για το κατά πόσο θα έπρεπε να εορταστούν τα 25 χρόνια στο θρόνο (1977).

Τα ίδια συνέβησαν και την ταραγμένη πολιτικά και κοινωνικά δεκαετία του 1980, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ επιχειρούσε να μεταμορφώσει τις οικονομικές και κοινωνικές δομές της χώρας.

Η Ελισάβετ δέχθηκε και ένα προσωπικό πλήγμα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο IRA δολοφόνησε το λόρδο Μάουντμπάντεν, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας, αλλά και θείο του συζύγου της.

Ίσως η πλέον δύσκολη χρονιά να ήταν το 1992. Η ίδια το είχε χαρακτηρίσει «Αnnus Horribilis»: τρία παιδία της πήραν διαζύγιο, ενώ πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του Κάστρου του Ουίνσδορ. Ήταν η χρονιά που άνοιξε στη χώρα η συζήτηση για το θέμα της φορολόγησης της βασιλικής οικογένειας.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα τα επόμενα χρόνια με τις αποκαλύψεις για τη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα να γίνονται πρωτοσέλιδο στα φιλόξενα βρετανικά ταμπλόιντς.

Αποκορύφωμα όλων αυτών, το τραγικό δυστύχημα του 1997 και ο θάνατος της Νταϊάνα. Τότε σύσσωμη η κοινή γνώμη, ακόμα και έγκριτες εφημερίδες, επέκριναν την «παγερή» αντιμετώπιση του δυστυχήματος από τη βασίλισσα. Το Λονδίνο θρηνούσε και εκείνη παρέμενε στο Κάστρο της στη Σκωτία.

Τελικά η βασίλισσα επέστρεψε στο Λονδίνο και εμφανίστηκε ζωντανά στα ΜΜΕ για να αποτίσει φόρο τιμής στην πρώην νύφη της. Κατάφερε με τον τρόπο αυτό να γλιτώσει τα χειρότερα.

Το 2002 έχασε την αδελφή της Μαργαρίτα σε ηλικία 72 ετών και τη μητέρα της σε ηλικία 102 ετών.

Η Ελισάβετ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής με τους περισσότερους πολίτες να θαυμάζουν την αίσθηση του καθήκοντος που διαθέτει εδώ και έξι δεκαετίες.

Έγινε ταινία, τραγούδι από τους Sex Pistols, πόζαρε για διάσημους φωτογράφους, γλύπτες και ζωγράφους, ενώ γράφτηκαν δεκάδες βιβλία από επίσημους βιογράφους και μη.

Ωστόσο, παραμένει μια αινιγματική προσωπικότητα. Και ας δικτυώθηκε κοινωνικά μέσω Facebook, twitter και youtube...

Για πολλούς Βρετανούς, η ίδια είναι ο λόγος που μένει στη θέση του ένας ξεπερασμένος, ίσως και «παλιομοδίτικος» θεσμός. Ακόμα και αν αυτός φέρνει στη χώρα πολύ περισσότερο τουριστικό χρήμα από αυτό που οι Βρετανοί φορολογούμενοι δαπανούν για τη διατήρησή του.

Οι εορτασμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα