Β.ΚΑΛΛΙΔΗΣ: Είναι εξαιρετική μαγείρισσα η Μενεγάκη!

15:48 8/1/2013 - Πηγή: 24wro
Τον πρωτογνωρίσαμε τηλεοπτικά από την εκπομπή μαγειρικής Food and the city που παρουσίαζε στο MEGA...
τον συμπαθήσαμε για την απλότητα του χαρακτήρα του και τον αγαπήσαμε για τις νόστιμες συνταγές του γεμάτες με άρωμα Ελλάδας, που εκτελούνται γρήγορα, εύκολα και γαργαλίζουν ευχάριστα τον ουρανίσκο μας. Ο Βασίλης Καλλίδης εμφανίζεται πλέον καθημερινά στην εκπομπή
της Ελένης Μενεγάκη. Αποκαλύπτει τις μαγειρικές ικανότητες αλλά και τα γευστικά μυστικά της αγαπημένης του παρουσιάστριας, μιλά για το επόμενο επαγγελματικό του βήμα, φανερώνει τις μικρές γευστικές ατασθαλίες που επιτρέπει στον εαυτό του και μοιράζεται μαζί μας το δικό του μεγάλο όνειρο ζωής: ένα σπίτι στο βουνό!
Από τη Φανή Πλατσατούρα

- Η ελληνική κουζίνα σε τι διαφέρει συγκριτικά με τις ξένες; Τι ιδιαιτερότητες έχει;

«Πριν δέκα χρόνια οι Έλληνες μάγειρες ντρεπόμασταν πάρα πολύ για την παράδοση και την γαστρονομία μας, γιατί υπήρχε μία στασιμότητα. Τώρα όμως είμαστε υπερήφανοι. Η ελληνική γαστρονομία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ξένες, το αντίθετο. Η ελληνική κουζίνα είναι σχετικά φθηνή σε σχέση με τις υπόλοιπες και οι Έλληνες σεφ έχουμε όλοι προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, προκειμένου να επιβιώσουμε. Τα εστιατόρια που σερβίρουν καλό, φθηνό φαγητό και μιλούν στις καρδιές των πελατών, θα επιζήσουν στην κρίση».

- Η ξενομανία που χαρακτηρίζει τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια, έχει αντίκρισμα και στο φαγητό;

«Νομίζω ήταν φαινόμενο περισσότερο των δύο προηγούμενων δεκαετιών, που είχαμε βυθιστεί σε μια παραζάλη με έντονο το στοιχείο του νεοπλουτισμού. Βλέπαμε την επέλαση του σούσι τη δεκαετία του '90, τη μόδα της ιταλικής κουζίνας το '80. Μετά την Ολυμπιάδα στραφήκαμε και πάλι πίσω στην ελληνική παράδοση».

- Ποιο είναι το αγαπημένο σου τηλεοπτικό πρόσωπο και τι φαγητό θα του μαγείρευες;

«Φυσικά θα επέλεγα την Ελένη Μενεγάκη. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι μαζί της και περνάμε εξαιρετικά. Είμαι πολύ αληθινός για να παίζω ρόλους. Με την Ελένη μπορώ και είμαι ο εαυτός μου, φοράω ό, τι ρούχα θέλω, μιλάω ελεύθερα. Η Ελένη στην εκπομπή φέρεται όπως ακριβώς και στο σπίτι της. Μου ζητάει συνέχεια συνταγές. Έχει φτιάξει σπίτι της έναν μεγάλο ντοσιέ που βάζει μέσα όλες τις συνταγές που της αρέσουν και πιστέψτε με είναι πολλές. Έχω φάει φαγητό από τα χέρια της Μενεγάκη και είναι εξαιρετική μαγείρισσα και ειδικά στα ψάρια. Ό, τι φαγητό έχει μέσα κόκκινη πιπεριά, το αγαπάει πολύ. Προτιμά τις πολύ απλές ελληνικές γεύσεις, απλά φτιάχνουμε συχνά στην εκπομπή ταυλανδέζικα φαγητά, γιατί αρέσουν πολύ και στους δυο μας. Όταν πήγα στο καμαρίνι της πρώτη φορά, πίστευα ότι θα συναντήσω την απόλυτη, ψυχρή ντίβα μέσα σε πέντε λεπτά όμως, είδα το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Είναι η καλύτερή μου φίλη, πολύ προσιτή και ειλικρινής».

- Τηλεοπτικά έχεις κάποια άλλη πρόταση; Για ποιους λόγους θα αποχωρούσες πρόωρα από μία εκπομπή;

«Είμαστε σε συζητήσεις με το κανάλι, έχω καταθέσει μία πρόταση αλλά είναι όλα μετέωρα ακόμη γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Δεν θα αποχωρούσα πρόωρα από μία εκπομπή, γιατί είμαι άνθρωπος που θέλω να τελειώνω με ό, τι καταπιάνομαι. Έχω μεγάλη υπομονή, μπορώ να ανεχτώ πολλά πράγματα πολλές φορές έχω φτάσει όμως, στα όριά μου με τηλεοπτικές δουλειές. Σε σημείο να πω "δε μπορώ άλλο"».
- Ο Βασίλης Καλλίδης είναι καλοφαγάς; Κάνει συχνά «γουρουνιές»;

«Μπορεί να με πετύχεις σε κεντρικό φαστφουντάδικο του Συντάγματος στις 5 το πρωί να χλαπακιάζω burgers. (γέλια). Είμαι καλοφαγάς, πρέπει να τρώμε τα πάντα. Να δοκιμάζουμε και την υψηλή μαγειρική, και την παραδοσιακή κουζίνα αλλά και junk food. Γενικά, είμαι πολύ δημοκρατικός στο φαγητό».

- Έχεις ταξιδέψει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Τι περίεργες γεύσεις έχεις δοκιμάσει και τι ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες λαών σου έκαναν εντύπωση; Μοιράσου μαζί μας κάποια μαγερικά απρόοπτα - ευχάριστα και μη-.

«Πολλοί λαοί επιλέγουν να τρώνε έντομα. Τα απεχθάνομαι, δεν θα δοκίμαζα ποτέ. Έχω δοκιμάσει όμως τσούχτρα στην Ιαπωνία, εντόσθια μπακαλιάρου στον Καναδά. Τα συγκεκριμένα εδέσματα θεωρούνται μάλιστα και πολύ ακριβά. Έχω δοκιμάσει πολλές περιέργες γεύσεις αλλά επιμένω στις απλές. Σε ό, τι αφορά τα απρόοπτα, μου έχει τύχει να πάρει τηλέφωνο η μητέρα μου στην εκπομπή την ώρα που μαγειρεύω, προκειμένου να πει "χρόνια πολλά" στον αέρα σε όλη την ομάδα. Ήταν τρομερή έκπληξη. Στο εστιατόριο μου έχω προκαλέσει απίστευτες ζημιές, από φωτιά μέχρι να ξεχειλίζουν κατσαρόλες με σούπα. Οι περισσότερες εκπλήξεις ήταν ευχάριστες βέβαια».
- Το επάγγελμα του σεφ απαιτεί εξαντλητικά ωράρια εργασίας, απόλυτη προσήλωση, συνεχή ταξίδια. Έβαλες ποτέ την προσωπική σου ζωή σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να πετύχεις ως μάγειρας;

«Καθόλου γιατί έβαλα αυστηρά όρια στον εαυτό μου. Όσοι τελειώνουν μια σχολή μαγειρικής, έχουν την εντύπωση ότι θα κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά, θα φοράνε τα υπέροχα άσπρα καπέλα τους και θα φτιάχνουν γευστικές σάλτσες. Όλα αυτά δεν αρμόζουν στην πραγματικότητα. Στην αρχή δεν σου κρύβω ότι και εγώ είχα απογοητευθεί. Μόλις είχα βγει από τη σχολή, δούλευα σκληρά πολλές ώρες και το πρώτο πράγμα που σκέφθηκα ήταν πως αυτή η δουλειά δεν είναι για μένα. Το επάγγελμα του μάγειρα είναι πολύ δύσκολο, χρειάζεται να δουλεύεις 365 ημέρες τον χρόνο, να μην ξέρεις τι θα πει γιορτές, οικογένεια, διακοπές. Ευτυχώς από νεαρή ηλικία άνοιξα το δικό μου εστιατόριο οπότε μπόρεσα και έβαλα όρια στον εαυτό μου. Προσωπικές στιγμές λοιπόν, δεν στερήθηκα προς χάριν της δουλειάς».
- Είσαι ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Άνετον» στο Μαρούσι. Πόσο σε έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση ως επιχειρηματία; Έχεις στα άμεσα σχεδιά σου το άνοιγμα κάποιας άλλης επιχείρησης ή της έκδοσης ενός δεύτερου βιβλίου μαγειρικής;

«Στο "Άνετον" αλλάζουμε τα φώτα στα πιάτα μας, παίζουμε συνεχώς με τις γεύσεις. Η κουζίνα μας είναι ελληνική με ξένες πινελιές. Είμαστε γενικά καλοφαγάδες ως λαός, δεν έχω δει άλλον λαό που να λατρεύει τόσο πολύ το φαγητό όσο οι Έλληνες. Κόψαμε από το εστιατόριό μας όλες τις μικρές πολυτέλειες. Δεν ενδιαφέρει πλέον τους πελάτες, αν το ποτήρι που θα πιουν το κρασί τους είναι από κρύσταλλο. Όσοι φερθούν έξυπνα, θα επιβιώσουν στην κρίση. Βλέπεις ένα καινούργιο σουβλατζίδικο -πριν από δέκα χρόνια θα ντρεπόμασταν να πούμε τη συγκεκριμένη λέξη- να είναι καθημερινά γεμάτο, νομίζω αυτό τα λέει όλα. Αυτή την περίοδο δουλεύω μία επιχειρηματική ιδέα στο μυαλό μου, για έναν χώρο που θα έχει άμεση σχέση με το φαγητό απλά δεν ξέρω ακόμη το ύφος που θα έχει το μαγαζί.

Είναι έτοιμο και το δεύτερο βιβλίο μου. Πρόκειται για έναν οδηγό πόλης με τα 250 - 300 καλύτερα γευστικά μέρη της Αθήνας και θα κυκλοφορήσει σε δύο περίπου μήνες. Η κρίση ευνοεί τους επιχειρηματίες σε νέα ανοίγματα. Μπορώ πλέον να νοικιάσω έναν πολύ όμορφο χώρο σε μια πολύ προσιτή τιμή. Στο παρελθόν δεν θα δεχόμουν να δουλέψω μαζί με άλλον συνάδελφο, τώρα όμως θα έλεγα ναι. Το μέλλον των εστιατορίων που πληρώνεις ένα κύριο πιάτο 30- 40 ευρώ είναι αβέβαιο και απευθύνεται σε συγκεκριμένη κατηγορία πελατών. Προσωπικά, όταν ξεκίνησα το μαγαζί μου, στηρίχθηκα σε δάνεια και οικονομίες χρόνων. Ήμουν τυχερός και δίνω συμβουλές σε όλους τους νέους επιχειρηματίες να κάνουν μικρά βήματα και να μην παίρνουν μεγάλα ρίσκα. Γενικώς εμένα μου αρέσουν οι μικροί χώροι οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα ρίσκαρα αυτή την περίοδο σε κάτι μεγάλο».

- Τι κακές συνήθειες έχει ο Βασίλης Καλλίδης και τι τον χαλαρώνει;

«Μου αρέσει πολύ το junk food, τα σουβλάκια και δυστυχώς έχω την κακή συνήθεια να λερώνω πολύ την κουζίνα μου, όταν μαγειρεύω. Όποιος θέλει να γνωρίσει τον Βασίλη Καλλίδη καλύτερα, πρέπει να πάρει τα βουνά για να τον βρει. Η φύση με τρέφει, είναι το σκληρό ναρκωτικό μου. Κάνω σκι, πεζοπορία, μου αρέσει να μαζεύω μανιτάρια, να πηγαίνω πολλές εκδρομές. Γενικότερα δεν είμαι άνθρωπος της νύχτας, δεν βγαίνω πολύ, δεν πίνω ποτά και δεν ξενυχτάω. Δε μπορώ το clubbing και την οχλαγωγία».

- Θα φανταζόσουν τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια από τώρα, να εγκαταλείπει οριστικά την πρωτεύουσα, προκειμένου να μείνει μόνιμα σε ένα σπίτι στο βουνό;

«Με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα να ζήσω στο Πήλιο. Θα γίνει και αυτό, όταν όμως έχω βάλει σε μια τάξη τα οικονομικά μου για να μπορώ να κάθομαι μετά και να απολαμβάνω την ησυχία μου. Στην Αθήνα είναι το σπίτι μου, η δουλειά μου, οι φίλοι μου. Το θέλω όμως πάρα πολύ και μελλοντικά εύχομαι να τα καταφέρω».

newpost.gr
Keywords
ελενη μενεγακη, food and the city, food, city, mega, ελλαδα, σεφ, νέα, junk, ιαπωνια, αθηνα, newpost, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, καυτερή πιπεριά, Καλή Χρονιά, φωτια, μιλα, ελενη, οικονομικη κριση, χωρες, βημα, δανεια, δουλεια, μαγειρικη, μητερα, μοδα, ονειρο, πηλιο, ρουχα, σεφ, τηλεφωνο, τυχη, ψαρια, ωρα, mega, ανθρωπος, απλα, αρωμα, βιβλιο, βουνα, φαγητο, φαγητα, γινει, δευτερο, δυστυχως, εαυτος, εαυτος μου, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, εντομα, εστιατορια, ετοιμο, ζωη, ζωης, ιδεα, ηλικια, υπομονη, ησυχια, υφος, καπελα, κουζινα, κρασι, μανιταρια, μενεγακη, μηνες, μοιρα, μετεωρα, μυαλο, μυστικα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ορια, πεζοπορια, πιατα, πιπερια, ποτα, πρωι, συγκεκριμενα, συνεχεια, σουβλακια, σπιτι, σχεδια, ταξιδια, τιμη, υψηλη, φυση, φορα, ωρες, βηματα, city, δουλειες, εξυπνα, εκδρομες, food, φιλοι, food and the city, γευσεις, καρδιες, μεινει, τυχερος, θελω να, junk, χερια
Τυχαία Θέματα