Ξύπνησε η Αθήνα με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών!

14:16 12/7/2011 - Πηγή: 24wro
Το παλιό – ήδη ξεπερασμένο και ήδη, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, αποτυχημένο – σχέδιο υπέγραψαν...
χθες οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης, φορώντας τη μάσκα με το ψεύτικο χαμόγελο, κάτω από την οποία κρύβουν κάθε φορά αμηχανία και αποτυχία.


Εκ μέρους της Ελλάδας, ως γνωστόν, υπέγραψε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε η συνθήκη για την δημιουργία
του περίφημου μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να φθάσει υπογεγραμμένη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.







Πρόκειται για νέα επικύρωση της ξαναζεσταμένης σούπας της 11ης Μαρτίου, με την ηγεσία της ΕΕ να αποδεικνύει ότι δεν διαθέτει την αναγκαία ευελιξία για να αναθεωρεί εγκαίρως τις αποφάσεις που η ζωή και οι αγορές απέδειξαν πως ήσαν λανθασμένες.


Αργά το βράδυ της Δευτέρας, με καθυστέρηση τεσσάρων ακριβώς μηνών και αφού η Ελλάδα είχε ήδη υπογράψει, η Αθήνα αποφάσισε να αντιδράσει με επιστολή που ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έστειλε στον επικεφαλής του Eurogroup και με την οποία ζητά αποτελεσματική λύση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους, την πρόσβαση στις αγορές και την παροχή μέσων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της οικονομίας.


Επισημαίνει μάλιστα ο κ. Παπανδρέου ότι απαιτείται μια ισχυρή και με όραμα ευρωπαϊκή ηγεσία και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αναποφασιστικότητα και λάθη, καθώς αυτά, «έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις».Και το καταπληκτικότερο όλων: Η Αθήνα ανακάλυψε, όπως προκύπτει από την πρωθυπουργική επιστολή, πως η συμμετοχή ιδιωτών έχει προκαλέσει τις δημόσιες προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, που κάνουν λόγο για επιλεκτική χρεοκοπία. Επιτέλους – αλλά δυστυχώς αφού πέρασαν τέσσερις μήνες, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και διεξήχθησαν ένα σωρό άγονες συζητήσεις – ο πρωθυπουργός ανακάλυψε επίσης πως η πρόταση για συμμετοχή ιδιωτών έχει μειονεκτήματα και θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή, ανεπαρκής και πολύ επικίνδυνη. «Πολύ δαπανηρή για την Ελλάδα και ελλιπής ή ανεπαρκής για την αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους. Και με αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα ίσως να μην αποφευχθεί στο τέλος η επιλεκτική χρεοκοπία», ανακάλυψε ο κ. Παπανδρέου.Τέσσερις μήνες μετά τις θριαμβολογίες και την προπαγάνδα για «γενναίες αποφάσεις» της ΕΕ προς όφελος της Ελλάδας, χθες ο πρωθυπουργός αποφάσισε να καταγγείλει εκείνες τις «ιστορικές», όπως τις είχε αποκαλέσει, αποφάσεις ως… επικίνδυνες!


Είναι προφανές πως οι συγκεκριμένες «σημαντικές αποφάσεις», κατέστησαν επικίνδυνες μέσα σε ελάχιστες ώρες, καθώς ο κ. Βενιζέλος, προσερχόμενος νωρίτερα στη συνεδρίαση, δήλωνε:«Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, διότι σήμερα χρειάζεται να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωζώνη και πέρα από την ευρωζώνη».


Λίγες ώρε
Keywords
Τυχαία Θέματα