Ζήσαμε τον απόλυτο τρόμο

05:34 15/2/2012 - Πηγή: 24wro

Μια βομβαρδισμένη πόλη, που για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται ...

«νοσηλεία» για να επουλωθούν οι πληγές της… Οι ορδές των κουκουλοφόρων πέρασαν από την Αθήνα αφήνοντας πίσω τους πόνο, δάκρυα και αποκαΐδια. Το πρωινό της Δευτέρας βρήκε την πρωτεύουσα με διαφορετική όψη και αρκετούς από τους κατοίκους της να προσπαθούν να συνέλθουν από τις καταστροφές που προκάλεσαν κάποιοι ανεγκέφαλοι στις περιουσίες τους.

Αν και είχαν περάσει αρκετές ώρες από το τέλος των βίαιων επεισοδίων και την πυρπόληση δεκάδων
κτιρίων, μερικά από τα οποία σιγόκαιγαν ακόμη, στο κέντρο της Αθήνας επικρατούσε ακόμη αναστάτωση. Στην οδό Πανεπιστημίου οι άντρες της Πυροσβεστικής βρίσκονταν σε επιφυλακή στο κτίριο της Κosta Boda, ενώ τα συνεργεία αποκατάστασης του δήμου προσπαθούσαν να μαζέψουν τις πέτρες και τα μάρμαρα από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, που υπολογίζονται σε περίπου 40 τόνους.

Οι αστικές υποδομές, παγκάκια και παρτέρια, στην πλατεία Συντάγματος έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώνονται σε κάγκελα και πεζούλια πεζοδρομίων. Πολλά από τα φανάρια κίνησης βρίσκονταν εκτός λειτουργίας, ενώ οι ιδιοκτήτες εκατοντάδων καταστημάτων προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τις φωτιές και το πλιάτσικο και να μαζέψουν τα αποκαΐδια. Οι δυο ιστορικές στοές, Πεσμαζόγλου και Νικολούδη, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Σκυθρωπά πρόσωπα παντού και απόγνωση… «Ηρθα από το Κερατσίνι μόνο και μόνο για να δω τα χάλια μας! Ερχομαι στη θέση αυτών των ανθρώπων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Δεν υπάρχει Ελληνας που δεν πόνεσε με αυτές τις εικόνες» είπε η Αναστασία Νίτσα στην «Espresso», ενώ ο Χρήστος Τραγέλλης σχολίασε: «Κατέβηκα στο κέντρο για να δω ιδίοις όμμασι την κατάσταση. Ντρέπομαι με αυτά που βλέπω! Δεν ξέρουν ποιοι είναι να τουυς συλλάβουν; Γιατί να γίνονται αυτές οι καταστροφές;»

Μέσα σε πέντε ώρες οι κουκουλοφόροι έκαναν την Αθήνα μια λαμπαδιασμένη περιοχή. Μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας οι βάνδαλοι είχαν καταφέρει να μετατρέψουν σε παρανάλωμα του πυρός ιστορικά κτίρια της πρωτεύουσας, κάποια από τα οποία δέσποζαν για έναν αιώνα κάτω από τον αττικό ουρανό. Παράλληλα πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν από τους κουκουλοφόρους, αφού πρώτα τα έσπασαν. Το πλιάτσικο ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς σε πολλά μαγαζιά άδειασαν όλα τα ράφια με τα εμπορεύματα!

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στα άγρια επεισόδια συμμετείχαν πάνω από 1.500 άτομα. Περίπου 6.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλα τα κεντρικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Περισσότερες από 150 εκρηκτικές μολότοφ έριξαν οι κουκουλοφόροι μόνο στο Σύνταγμα, ενώ περίπου 3.000 βομβίδες δακρυγόνων χειρός και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης είχαν βγει από τις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. και είχαν μοιραστεί στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ενενήντα επτά συλλήψεις και εκατοντάδες προσαγωγές ατόμων, ενώ πάνω από εκατό αστυνομικοί των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προκειμένου να
Keywords
Τυχαία Θέματα