600 εκατ. ευρώ για το Διαδίκτυο του Μέλλοντος

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέλι Κρος εγκαινίασε στις Βρυξέλλες την πρώτη φάση μιας Σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους 600 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο το Διαδίκτυο του Μέλλοντος.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η Σύμπραξη θα υποστηρίξει την καινοτομία στην Ευρώπη και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν Διαδικτυακές λύσεις, ικανές να διαχειριστούν την εκθετική αύξηση των Διαδικτυακών
δεδομένων.

«Μέχρι σήμερα γνωρίσαμε το Διαδίκτυο που συνδέει υπολογιστές και ανθρώπους, αλλά τώρα το Διαδίκτυο καθίσταται κινητό και θα συνδέει ένα ευρύτερο φάσμα μηχανών και αντικειμένων» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το σήμερα υφιστάμενο Διαδίκτυο είναι απλώς ανίκανο να διαχειριστεί αυτές τις μελλοντικές ροές δεδομένων και δεν έχει τη δυνατότητα παροχής της απαιτούμενης ακρίβειας, ανθεκτικότητας και ασφάλειας».

Όπως σημειώνει η Επιτροπή η Σύμπραξη που σήμερα ανακοινώθηκε θα διερευνήσει οκτώ τομείς στους οποίους η ψηφιακή επανάσταση θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για καινοτομίες και νέες θέσεις εργασίας στους κλάδους της κινητής τηλεφωνίας, του λογισμικού και των υπηρεσιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 300 εκατ. ευρώ επί 5 έτη και οι ερευνητικοί οργανισμοί, ο δημόσιος τομέας και η βιομηχανία της Ευρώπης δέσμευσαν ισοδύναμο ποσό στην υπόψη ΣΔΙΤ. Τα έργα που δρομολογήθηκαν σήμερα θα χρηματοδοτηθούν συνολικά με 90 εκατ. ευρώ από την ΕΕ (και οι εταίροι των έργων θα διαθέσουν ανάλογο ποσό).

Η αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέλι Κρος δήλωσε για το θέμα αυτό τα εξής: «Το 2014, η Διαδικτυακή οικονομία θα αυξάνεται με ποσοστό 5,8% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Βρισκόμαστε όμως μόλις στην αρχή της Διαδικτυακή εποχής.

Η Ευρώπη πρέπει να κινητοποιήσει όλα της τα ταλέντα ώστε να διατηρήσει την πρωτοπορία της στον τομέα αυτό, όχι μόνο για να διασφαλίσει τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να αποδεσμεύσει την ευρωπαϊκή δημιουργικότητα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, αλλά και για να κατοχυρώσει τις ευρωπαϊκές αξίες όπως της ιδιωτικότητας, της διαφάνειας και της πολυμορφίας.

Κατά συνέπεια, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δημόσια χρηματοδότηση με έξυπνο τρόπο ώστε να προκαλέσουμε μόχλευση βιομηχανικών επενδύσεων -- αν δεν επενδύσουμε εμείς πρώτοι στην καινοτομία, θα το κάνουν οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα