Eξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας

«Οι σχέσεις των δυο χωρών μας είναι εξαιρετικές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουμε και οι δυο στην ίδια περιοχή, εκείνη της Μεσογείου. Η Μεσόγειος μας ενώνει, μας υποχρεώνει να έχουμε κοινές πολιτικές, στην οικονομική συνεργασία και στην προστασία του περιβάλλοντος» , τονίζει σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι «Rainews24», ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζει τη βεβαιότητα, ότι με την αυριανή του επίσκεψη στην
Ρώμη και τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι, θα μπορέσει να ενισχυθεί η συνεργασία στα Βαλκάνια, αλλά και σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική.

Σχετικά με κοινές δράσεις Ελλάδας -Ιταλίας στο θέμα της μετανάστευσης, ο κύριος Δρούτσας υπενθυμίζει ότι «στην Ελλάδα ανήκουν αυτά που ονομάζουμε εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα, σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος, εκείνο της λαθρομετανάστευσης όλης της Ένωσης». Ο επικεφαλής της διπλωματίας μας, τονίζει ότι «πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα και για ηθική υποχρέωση, όλων των χωρών της Ένωσης, που πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα».

Σε ότι αφορά τον αραβικό κόσμο, ο κ. Δρούτσας, στην συνέντευξή του στο Rainews 24, προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιο ενεργή και παρούσα στην περιοχή, προσφέροντας αποφασιστική στήριξη». «Όποιος μιλά για αραβικές επαναστάσεις έχει δίκιο. Θέλουμε να δούμε μια δημοκρατική περιοχή, με δημοκρατικούς θεσμούς. Θέλουμε να δούμε να ανθίζει τη Δημοκρατία, ιδίως για τις νέες γενιές, που ήταν και η κινητήρια δύναμη των επαναστάσεων αυτών», εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με τη Λιβύη τονίζει ότι «η Ελλάδα σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά συνέπεια, ήταν ξεκάθαρο, ότι θα παίρναμε μέρος στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το κάνουμε προσφέροντας την υποστήριξή μας, κυρίως στρατιωτικές βάσεις, που βρίσκονται στην Κρήτη. Τώρα, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο καταλαβαίνουμε ότι όλη η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί πως δεν μπορεί να τεθεί τέρμα στην λιβυκή κρίση μόνο με στρατιωτικά μέσα. Ήταν αναγκαίο να ασκηθεί αυτή η πίεση, αλλά τώρα πρέπει να βρούμε τα μέσα για μια πολιτική λύση και η Ελλάδα συμβάλλει με τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες της, προς μια πολιτική λύση. Είναι σημαντικό και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει με τρόπο αποφασιστικό, με πεποίθηση, προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ερώτηση της Rainews24, «πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα, σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης και μεγάλης δυσκολίας για την χώρα;» , ο υπουργός εξωτερικών απαντά: «πρόκειται σίγουρα για μια αναμέτρηση, για τους Ελληνες και για την Ελλάδα. Πιστεύω, όμως, ότι από την αρχή της κυβέρνησής μας, όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση αυτή, ξεκινήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο, σοβαρό και συστηματικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο και εφαρμόζουμε. Η αναμέτρηση είναι ακόμη τεραστίων διαστάσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά υπάρχουν,
Keywords
Τυχαία Θέματα