Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του αμυντικού μηχανισμού της ευρωζώνης

Η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ισπανία και το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο να χρειαστεί η χώρα αυτή στήριξη από τους εταίρους και το ΔΝΤ επιταχύνει τις εξελίξεις σχετικά με την οριστική διαμόρφωση του αμυντικού μηχανισμού της ευρωζώνης.
Όλα δείχνουν ότι στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, που αρχίζει σήμερα στην Κοπεγχάγη, το Βερολίνο θα δώσει το «πράσινο φως» για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για διάσωση χωρών, ενώ το μόνο άγνωστο αυτή τη στιγμή είναι το μέγεθος της αύξησης, δηλαδή εάν θα είναι αρκετή να στηρίξει μια μεγάλη οικονομία, όπως η ισπανική.

Η αρχική απόφαση προέβλεπε την προικοδότηση με 500 δισ. ευρώ του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), που θα αντικαταστήσει, την 1η Ιουλίου, το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ωστόσο, το ποσό αυτό, το οποίο μάλιστα επρόκειτο να συγκεντρωθεί σταδιακά σε πέντε χρόνια είναι εντελώς ανεπαρκές για να καθησυχάσει τις αγορές και για το λόγο αυτό, τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε να συζητήσει την περαιτέρω αύξησή του.

Το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να «θωρακίσει» το μηχανισμό προστασίας με τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ, ώστε στη συνέχεια και το Διεθνές Νομισματική Ταμείο να προχωρήσει σε αύξηση των δικών του πόρων, με προοπτική να συγκεντρωθούν συνολικά για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας, σε περίπτωση σοβαρής αναταραχής, περίπου 1,7 τρισ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, στο «τραπέζι» του Eurogroup βρίσκονται δύο βασικά σενάρια που έχει προτείνει η Κομισιόν Το πρώτο προβλέπει, λόγω της σοβαρής κατάστασης στην Ισπανία, να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 940 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 500 του ΕΜΣ να προστεθούν και τα 440 του ΕΤΧΣ και αυτό να γίνει προσωρινά για ένα χρόνο και στη συνέχεια να επανεξεταστεί το θέμα ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στα μέσα του 2013.

Στην ουσία, δηλαδή, οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι δεν θα ξεπερνούν τα 740 δισ. ευρώ, αφού τα 200 από τα 440 δισ. ευρώ του εν λόγω Tαμείου έχουν ήδη δεσμευθεί για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τώρα για την Ελλάδα, αφού θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΤΧΣ το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει στα αρχικά 500 δισ. ευρώ του ΕΜΣ να προστεθούν και τα 200 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τρεις προαναφερόμενες χώρες, ώστε το συνολικό ποσό να φτάσει σε μόνιμη βάση τα 700 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα 200 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί τα διαθέσιμα χρήματα θα είναι 500 δισ. ευρώ.

Υπέρ του δεύτερου σεναρίου τάσσεται το Βερολίνο μαζί με τη Φινλανδία και την Εσθονία, που είναι οπαδοί της μινιμαλιστικής προσέγγισης και γι' αυτό οι πιθανότητες υιοθέτησής του είναι αυξημένες, έστω κι αν το ποσό που συγκεντρώνεται δεν επιλύει το πρόβλημα και φυσικά δεν πρόκειται να καθησυχάσει τις αγορές.

Η Γαλλία επιθυμεί την αύξηση της «δύναμης πυρός» του νέου τείχους προστασίας στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν. «Το τείχος πρ
Keywords
Τυχαία Θέματα