Αισιοδοξία...

Μήνυμα αισιοδοξίας αλλά όχι εφησυχασμού αποτελεί, κατά τον υπουργό Οικονομικών, κ.Γ. Στουρνάρα, η ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας.

Μείζων στόχος, δήλωσε ο υπουργός, είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμα και από φέτος, ώστε να ενεργοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup, που προβλέπει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα, θα υιοθετηθούν νέα
μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα αναθεωρημένα κείμενα του μνημονίου θα είναι έτοιμα σε περίπου 15 μέρες, αλλά η πολιτική συμφωνία με την τρόικα έχει επιτευχθεί και δεν αλλάζει.

Σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, το νέο καθεστώς με τις 48 δόσεις θα ισχύει και για όσους δεν είχαν καταφέρει να εξυπηρετήσουν παλαιότερες ρυθμίσεις, ενώ όσοι έχουν αυτή τη στιγμή ρύθμιση που εξυπηρετούν δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Επίσης, όσα φυσικά πρόσωπα έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερες από 48 δόσεις, σύμφωνα με τον νέο γγ δημοσίων εσόδων, κ. Χ.Θεοχάρη. Όταν τα χρέη ξεπερνούν τα 75.000 ευρώ θα πρέπει να υπάρχει υπογραφή λογιστή ή τριτεγγυητή, ενώ για χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει ο οφειλέτης να δίνει και εμπράγματες εγγυήσεις.

Για το τέλος ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ φέτος το τελικό ποσό θα είναι μειωμένο κατά 15%, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ενώ για τον νέο φόρο που θα ισχύει από το 2014 θα εξεταστεί μέχρι τον Ιούνιο το αν θα υπάρχει και αφορολόγητο όριο.

Για τις τράπεζες ο κ.Στουρνάρας δήλωσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και ότι οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να γίνουν ενσωματωτές (να εξαγοράσουν) των μικρών ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι καλύφθηκε χωρίς νέα μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και φόρους, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα στον επόμενο έλεγχο, αρκεστηκε να δηλώσει ότι στην παρούσα επισκόπηση δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την περίοδο 2015-2016 είναι περίπου 2,5 δις. ευρώ και ενδέχεται η καλύτερη εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2013 και του 2014 να υπερκαλύψει το ποσό αυτό. Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, τα προ επιστροφών είναι αυξημένα κατά 3,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012 και τα μετά επιστροφών κατά 9,8%.

Τέλος, η συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αυτή τη στιγμή τους νομικούς τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να περάσουν τα μέτρα για να εγκριθεί η δόση.

kathimerini
Keywords
Τυχαία Θέματα