Άλλη μια σορός ανασύρθηκε από ανθρακωρυχείο

Διασώστες ανέσυραν την Παρασκευή άλλη μια σορό, την όγδοη κατά σειρά, από ανθρακωρυχείο στο βόρειο Μεξικό μια στοά του οποίου είχε καταρρεύσει μετά από έκρηξη, καθώς οι οικογένειες των εργαζομένων σε αυτό χάνουν σταδιακά τις ελπίδες τους ότι οι υπόλοιποι έξι παγιδευμένοι θα βρεθούν ζωντανοί.

Η έβδομη σορός ανήκε σε ένα 33χρονο εργάτη.

Ανθρακωρύχοι εργάζονται ασταμάτητα για να απομακρύνουν συντρίμμια από το όχι ιδιαίτερα βαθύ ορυχείο που κατέρρευσε την Τρίτη από μια
έκρηξη μεθανίου. Το ορυχείο βρίσκεται έξω από την πόλη Σαμπίνας, στην πολιτεία Κοαουίλα, η οποία γειτνιάζει με το Τέξας.

"Θα βγάλω το σώμα του γιου μου, ακόμα και κομμάτι-κομμάτι αν χρειαστεί", είπε ο Αδόλφο Γκονσάλες, ένας από τους εργαζόμενους, μετά από μια εξαντλητική προσπάθεια να εξαεριστεί και να υποστυλωθεί ένα τμήμα του ορυχείου. "Θέλω μόνο τη σορό του γιου μου", είπε η Μαρία Αντόνια Ρίος, που μοιάζει επίσης να πιστεύει πως ουδείς επέζησε.

Οι κίνδυνοι στη βιομηχανία των ορυχείων και των μεταλλείων είναι διαρκείς. Την Πέμπτη, μέρος ενός ορυχείου στην δυτική μεξικανική πολιτεία Χαλίσκο κατέρρευσε με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρεις άνθρωποι. Το Μεξικό εξάγει ορυκτά επί αιώνες κι εφέτος οι επενδύσεις στον κλάδο αναμένεται να φθάσουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο τα μικρότερα ορυχεία --γνωστά ως "ποκίτος", ή "μικρές τρύπες"-- συχνά δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς ασφαλείας.

Ο υπουργός Εργασίας του Μεξικού Χαβιέ Λοσάνο υποσχέθηκε ότι οι υπόλοιπες σοροί θα ανασυρθούν, προσπαθώντας να αποφύγει το ξέσπασμα της λαϊκής οργής που είχε προκαλέσει το χειρότερο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της χώρας το 2006, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 65 εργαζόμενοι της Grupo Mexico. "Χρειαζόμαστε κι άλλα χέρια, χρειαζόμαστε κι άλλους ανθρώπους", δήλωσε. Οι διασώστες είναι εθελοντές, αλλά ο υπουργός υποσχέθηκε να τους αποζημιώσει.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτό στο Μεξικό πιέζουν τα τελευταία χρόνια να θεσπιστούν και να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα εργασιακής ασφάλειας. Η συζήτηση για το πρόβλημα εντάθηκε μετά την θεαματική διάσωση 33 εργαζομένων που πέρασαν 69 ημέρες παγιδευμένοι σε βάθος 600 μέτρων σε ορυχείο στη Χιλή το 2010.
Keywords
Τυχαία Θέματα