Αμβρόσιος: Από Χωροφύλακας - Παπάς και Χρυσαυγίτης

Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Έως πότε θα βασιλεύει υποκριτής
και θα παγιδεύεται ο λαός;
Ιώβ

Ο πρώην ταγματάρχης της Χωροφυλακής κατά κόσμο Αθανάσιος Λενή και ως παπάς Αμβρόσιο, μητροπολίτης Αιγιαλείας Καλαβρύτων είναι υμνητής των βασανιστών της χούντας κατηγορώντας τους βασανισμένους ως αναρχοκομουνιστές και συκοφάντες.
Ο Αθανάσιος – Αμβρόσιος Λενής υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία κατά τα πέτρινα χρόνια στην «Βασιλική Χωροφυλακή» ως επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας.
Το 1957 μαζί με τον φίλο του Καλλίνικο Καρούζο, τον νεαρό και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο
Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη και άλλους τρεις τέσσερις διακόνους ιδρύουν την παρεκκλησιαστική οργάνωση «Χρυσόπηγη» με έδρα στο Παγκράτι.
Η νέα αυτή οργάνωση στη διάρκεια της πορείας της έχει κατηγορηθεί για την παρακρατική της δράση, για συνεργασία με την ΚΥΠ, και έχει εμπλακεί σε διάφορα οικονομικά και ροζ σκάνδαλα. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή με την εκλογή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. (Αρκεί κάποιος να δει τις αποκαλύψεις στων τύπο το Φλεβάρη του 2005) Ο βίος αυτή της οργάνωσης είναι σημαντικό να την μελετήσει κανείς. (Ελευθεροτυπία 26/3/2005)
Αφορμή Το Τίποτα Για να Εκφράσει τα Πιστεύω του - Ας έρθουμε όπως στο άτακτο παιδί της οργάνωσης των πρώην ταγματάρχη της Χωροφυλακής Αθανάσιο Λενή ή Αμβρόσιο.
Ο παπάς ενοχλήθηκε πρώτον γιατί λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκης δεν πήγε να ορκιστεί. Από πότε ο γνήσιο χριστιανός ορκίζεται; Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στο εδάφιο Κ 5 33- 37 της Καινής Διαθήκης λέει «Έστω δε ο λόγος υμών ναι, ναι, ου, ου το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστίν». Για να γίνει όμως ποιο κατανοητό ότι, το να μην ορκίζεται κάποιος δεν είναι αμαρτία θυμίζω στο Αθανάσιο Λενή την ερμηνεία που δίνει συνάδελφός του ο Ιερόθεος Μητροπολίτης Ναυπάκτου. «Ο όρκος και μάλιστα όταν δίνεται πάνω στο Ευαγγέλιο, είναι παράβαση, αμαρτία, πονηριά και δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί προφάσεις για να δικαιολογήσει την ύπαρξη αυτή». Με αυτά τα λόγια απαντά ένα από τα λαμπερά μυαλά της εκκλησίας που με το ιεραποστολικό του έργο και ποτέ δε απασχόλησε την κοινή γνώμη με σκάνδαλα.
Το δεύτερο που προκάλεσε το ενδιαφέρον το παπά είναι η συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στο πολιτικό μόρφωμα που λέγεται « Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή». Μάλλον ο παπάς δεν έχει διαβάσει τα κείμενα τους και το τι πρεσβεύει. Απλά εμείς του θυμίζουμε τη πιστεύουν: «Ο Χριστιανισμός μετέθεσε το πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης εκτός Ιστορίας. Το μήνυμα αγάπης και ειρήνης που εκόμισε δεν έχει τίποτε το φυσικό και το ιστορικό. Ότι είναι περιουσία του Ανθρώπου, είναι ακριβώς η Ιστορία του και η αέναη πάλη του για πολιτιστική δημιουργία,. Ο Χριστιανισμός υπήρξε ξένος προς την Αρία ιδιοσυγκρασία, τη διηνεκώς ανήσυχη, τραγική και ηρωική. Το κήρυγμα αγάπης που εκόμισε στον Κόσμο, όταν εφαρμόσθηκε στο ιστορικό πεδίο, οδήγησε την ανθρωπότητα σε δυσθεώρητες εξάρσεις μισαλλοδοξίας και σκοταδιστικού φανατισμού, εξοντωτικο
Keywords
Τυχαία Θέματα