Αναζητώντας τη σωστή "συνταγή"

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα Σάββατο στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής. Μέρκελ
και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν σε αυτή τη συνάντηση να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τη «συνταγή» κατά της κρίσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν θέλει να μειωθεί η αξιολόγηση της χώρας του ενόψει και των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, αναμένεται να επαναλάβει στη Γερμανίδα καγκελάριο τη θέση του να δοθούν τραπεζικές αρμοδιότητες στον EFSF, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά το Βερολίνο.

Τρία είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας: το ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, (35% ζητά η Γαλλία, 50% η Γερμανία), η ενίσχυση του EFSF και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες θα γίνει και η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί του ΕΛΚ από 17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα