Αναζητούσε τον "τρόπο"!

Ο Μπαρόζο έστειλε το μήνυμα ότι το θέμα των υπογραφών θα ξεπεραστεί, όμως οι εξελίξεις έδειξαν το αντίθετο και άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Η απώλεια δύο βασικών στρατηγικών του επιλογών, αυτή της "επαναδιαπραγμάτευσης" και εκείνη των "εκλογών εδώ και τώρα", στοίχισε στον Αντ. Σαμαρά η δεύτερη επιστολή που απέστειλε στους δανειστές της χώρας, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η 6η δόση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς
και δεν μπορούσε να επωμισθεί το "φορτίο" της μη πληρωμής συντάξεων και μισθών και για τον λόγο αυτόν -παρά το επικοινωνιακό παιχνίδι που γινόταν στο προσκήνιο- είχε λάβει την απόφαση να λύσει τον "γόρδιο δεσμό". Το μόνο που αναζητούσε μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης ήταν ο τρόπος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η "σκληρή" στάση που επέδειξε δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της δικής του στρατηγικής. Οπως μαρτυρούν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς όταν ανέκυψε για πρώτη φορά το θέμα των υπογραφών των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, είχε τη διαβεβαίωση από υψηλόβαθμο κοινοτικό παράγοντα ότι οι εταίροι μας δεν θα επέμεναν ιδιαίτερα σε αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ είχε φτάσει το μήνυμα ότι ήταν πράγματι αρκετή η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ότι δεν θα απαιτούνταν μέχρι τέλους η υπογραφή του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ, το πρόσωπο που είχε στείλει το μήνυμα ότι η κρίση θα εκτονωθεί ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε αναθαρρήσει όταν πριν από δέκα ημέρες ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του Εurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, είχε δηλώσει δημόσια ότι θα βρεθεί λύση και πως αυτό που ζητούσαν οι δανειστές μας ήταν έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και όχι από τους ηγέτες των κομμάτων που τη στηρίζουν. Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ είχε κινηθεί χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος λίγα 24ωρα αργότερα επανέφερε -με επιτακτικό τρόπο- το θέμα της υπογραφής Σαμαρά...

Από εκείνη τη στιγμή, η πίεση προς τον κ. Σαμαρά άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα. Από τη μία πλευρά έπρεπε να αντιμετωπίσει τους ξένους και από την άλλη τους μετριοπαθείς βουλευτές του κόμματός του, που ζητούσαν να δώσει λύση εδώ και τώρα. Συνειδητοποίησε ότι η επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Β. Μαρτένς, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα μέλη του στενού του επιτελείου διατύπωναν την άποψη ότι με τη "σκληρή γραμμή" που είχε υιοθετηθεί, ο πρόεδρος της ΝΔ "μπαίνει" στο "κάδρο της κρίσης", και διασώζεται πολιτικά ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος με την απόφαση του δημοψηφίσματος ήταν εκείνος που έπληξε το κύρος της χώρας.

Η σύσκεψη
Ο κ. Σαμαράς, αφού συζήτησε επί μακρόν στις αρχές της εβδομάδας και με τους δύο αντιπροέδρους του κόμματός του, κ. Αβραμόπουλο και Δήμα, κατάλαβε ότι δεν είχε νόημα η επιμονή στην άρνηση... Νωρίς την Τρίτη κάλεσε τους στενούς του συνεργάτες και τους ανακοίνω
Keywords
Τυχαία Θέματα