Αντί να καταργηθεί το "Πόθεν Εσχες",ενισχύεται...!

Στη θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τη δικαιολόγηση της δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με δάνεια από τις τράπεζες, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί για την «παρακολούθηση» του χρήματος στην αγορά και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Ειδικότερα, το σχέδιο των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο -εφόσον υιοθετηθεί- θα περιληφθεί στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
* να μην αναγνωρίζεται ως δικαιολογητικό
στοιχείο κάλυψης της δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, το ποσό το οποίο θα προέρχεται από σύμβαση δανείου μεταξύ φυσικών προσώπων, ή μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων, εφ' όσον η σύμβαση δανείου δεν έχει κατατεθεί στις Εφορίες και των δύο συμβαλλομένων και η κίνηση του ποσού δεν έχει γίνει μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Βασική μάλιστα προϋπόθεση για την κάλυψη της δαπάνης σε αυτή την περίπτωση θα είναι η λήψη του δανείου να έχει πραγματοποιηθεί πριν από την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.

* να ελέγχονται αυστηρά τα τραπεζικά δάνεια για απόκτηση ακινήτου. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ο αγοραστής να λαμβάνει δάνειο π.χ. 150.000 ευρώ από τράπεζα και να αγοράζει ακίνητο ύψους 100.000 ευρώ, όσο δηλαδή και η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Τα υπόλοιπα λαμβάνονται συνήθως με το πρόσχημα της διαμόρφωσης των χώρων του ακινήτου, αλλά ουσιαστικά αποτελούν τη διαφορά του τιμήματος, διαφορά η οποία δεν δηλώνεται ως εισόδημα από τον πωλητή.

Τα μέτρα
Για το λόγο αυτό επισημαίνουν ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιορισθεί αυτό το φαινόμενο είναι:

- να υποχρεωθούν οι τράπεζες να χορηγούν αποκλειστικά και μόνο το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο πώλησης, ως τίμημα (πλέον φόρων κ.λπ.), και το τίμημα να κατατίθεται απευθείας στο λογαριασμό του κατασκευαστή - πωλητή.

- να υποχρεωθούν οι τράπεζες να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για τυχόν άλλο δάνειο που λαμβάνει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, μέσα σε μια τριετία από τη λήψη δανείου για απόκτηση ακινήτου, έτσι ώστε να ερευνάται μήπως αφορά εξόφληση τιμήματος από την πώληση του ακινήτου, τίμημα το οποίο δεν έχει δηλωθεί.

Επέκταση των ταμιακών

Ούτως ή άλλως έχει ήδη αποφασιστεί με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα να υπάρξει φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων, καθώς επίσης και επέκταση της χρήσης των ταμιακών μηχανών σε όλους τους επιτηδευματίες και κατάρτιση περιουσιολογίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ΑΦΜ.

Δεδομένη, άλλωστε, πρέπει να θεωρείται η καθιέρωση του ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» σε όλα τα φυσικά πρόσωπα με ειδική δήλωση που θα συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση οι οποίες επήλθαν την προηγούμενη χρονιά, όπως για παράδειγμα αγοροπωλησίες ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών, αποταμιεύσεων, μετοχών,
Keywords
Τυχαία Θέματα