Αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων στο ΓΕΕΘΑ

Επιμέλεια : Γιάννης Δημάκας
«Προσoχή! Προσοχή! Δεχθήκατε επίθεση ''Brute-Force'' στους υπολογιστές σας! Έσπασαν τους κωδικούς σας»! Στο ΓΕΕΘΑ μόλις έχουν πάρει στα χέρια τους το απόρρητο και κατεπείγον σήμα από την υπηρεσία Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ για την ''ωμή'' ηλεκτρονική επίθεση και άμεσα έχει σημάνει συναγερμός: Η ομάδα των 15 εκ των πλέον “experts” στους
υπολογιστές του Πεντάγωνου ρίχνεται στη δουλειά στο κέντρο ''Κυβερνοπολέμου'' της Διεύθυνσης Πληροφορικής. Οι υπολογιστές πιάνουν φωτιά. Πάνω από 1.000 σελίδες με αρχεία καταγραφής από τις τελευταίες κινήσεις από και προς ! τον κεντρικό υπολογιστή (σέρβερ) ''ξεσκονίζονται'' ηλεκτρονικά ως ύποπτες, με τριπλό στόχο: ''Πώς και από πού μπήκε στο σύστημα ο εισβολέας''. ''Τι κινήσεις έκανε''. ''Ποιος ήταν ο τελικός σκοπός του''.

Σε 5-6 λεπτά η ''χακί'' - διακλαδική - ομάδα πληροφορικάριων του Πενταγώνου είχε βρει τις απαντήσεις κάνοντας ρεκόρ στην κλίμακα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ - συμμαχική άσκηση ήταν άλλωστε το παραπάνω πραγματικό ''επεισόδιο'' που αντιμετώπισαν πρόσφατα στο ΓΕΕΘΑ.

Στο ελληνικό Πεντάγωνο οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον σελίδων του στο διαδίκτυο ή άλλων e-δικτύων του, είναι κάθε μέρα αρκετές δεκάδες, παραδέχεται στρατιωτική πηγή. Μία από αυτές ήταν η απόπειρα άγνωστου χάκερ στις 30 Νοεμβρίου να ''εισβάλει'' στο e- δίκτυο των υπουργικών γραφείων στο Υπουργείο Άμυνας και να αποθέσει εκεί κακόβουλο ιό. Η απόπειρα εντοπίστηκε άμεσα, έβγαλε όμως εκτός ενέργειας για προληπτικούς λόγους περίπου 170 υπολογιστές μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και οδήγησε στη λήψη κάποιων πρόσφατων μέτρων ασφαλείας.
Ελληνες χακερ κατα του Πενταγωνου των ΗΠΑ!
Tο ίδιο συμβαίνει από πλευράς επιθέσεων και σε σχεδόν όλα τα υπουργεία Άμυνας ή Γενικά Επιτελεία όλου του κόσμου, όπως και στο ΝΑΤΟ, καθώς και σε άλλες κρατικές - μη στρατιωτικές - υποδομές. Μάλιστα οι επιθέσεις εναντίον κρίσιμων πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών κρατών αυξάνουν συνεχώς και γίνονται όλο και περισσότερο οργανωμένες και καλύτερα μελετημένες. Τέτοιου είδους επιθέσεις είναι δυνατό να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε σημαντικές λειτουργίες ενός κράτους, όπως στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, στις τραπεζικές και κυβερνητικές υπηρεσίες, ακόμα και στο σύστημα διοικήσεως και ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 2000 Έλληνες χάκερς, πιθανώς φοιτητές, γράφτηκε ότι προκάλεσαν πανικό στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όταν το δίκτυο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Αριζόνα δέχτηκε συνδυασμένη επίθεση από υπολογιστές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης. Όταν οι κυβερνοεπιθέσεις εντοπίζονται, εξουδετερώνονται άμεσα. Ποτέ όμως κανείς δεν είναι σίγουρος: Ένας παρείσακτος ''ιός'' μπορεί να μείνει κοιμισμένος για μήνες και χρόνια και να δράσει την ''κακιά ! στιγμή''.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αρκετά κράτη - με πρώτα τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και αλλά - έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δομές κυβερνοάμυνας και μάλιστα με αυτονομία δράσης στο οργανόγραμμά τους. Από το 2006 το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει επίσης συστήματα κυβερνοάμυν
Keywords
Τυχαία Θέματα