Αποφάσεις σε όλα ΤΩΡΑ

Σε ασφυκτικό αδιέξοδο θα βρεθεί το Μάρτιο η Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, μετά και την αναβολή κατά ένα τρίμηνο των δόσεων από το πρώτο δάνειο του μηχανισμού στήριξης.
Τα ταμεία του Δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει να στεγνώνουν, αφού η δόση των
8 δισ. ευρώ, που έλαβε η χώρα το Δεκέμβριο έχει σχεδόν εξαντληθεί, δανειακά κεφάλαια πλην των εκδόσεων εντόκων γραμματίων δεν υφίστανται και το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στους πρώτους μήνες του 2012, αλλά και να αποπληρώσει το τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Μαρτίου.
Η Κομισιόν σφίγγει τον κλοιό και σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα, να αποδεχτεί το νέο «πακέτο» των σκληρών μέτρων, αλλά και προς τις τράπεζες να αποδεχτούν τους όρους για το PSI, προκειμένου να μη χάσουν περισσότερα, σε μια ελληνική χρεοκοπία, αναβάλλει τις δόσεις από το παλαιό δάνειο, αλλά και απειλεί ότι μπορούν να καθυστερήσουν περαιτέρω, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί στις «υποδείξεις» της τρόικας.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, μοναδική λύση είναι η συμφωνία για τo PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που θα παράσχει στην Ελλάδα το ποσό των 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη ελλειμμάτων και αποπληρωμές ομολόγων.

Οι διαπραγματεύσεις για το PSI, που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα σύμβαση, βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού», με τις διαρροές από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις να μιλούν για επικείμενη συμφωνία.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί ανακοίνωσε χθες ότι η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να εκταμιευτεί το Δεκέμβριο του 2011, θα εκταμιευτεί το Μάρτιο του 2012. Επίσης, η νέα δόση των 10 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευόταν το Μάρτιο (προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ), θα εκταμιευτεί τελικά τον Ιούνιο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η καταβολή των ανωτέρω ποσών αν οι ελεγκτές της τρόικας κρίνουν ότι η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Οι επιθεωρητές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 14 -16 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αν η αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου», είπε ο κ. Μπαγί. Αναφερόμενος στον τρίμηνο ρυθμό εκταμίευσης των δόσεων του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, ο κ. Μπαγί είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να αλλάξει».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 73 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στήριξης και απομένει η εκταμίευση άλλων 37 δισ. ευρώ, μέχρι και το Μάιο του 2013. Η αναβολή όμως της 7ης και 8ης δόσης, ενδεχομένως προκαλέσει και τη χρονική καθυστέρηση καταβολής και των επόμενων δόσεων που έχουν προγραμματιστεί, για παράδειγμα για τον προσεχή Ιούνιο είχε προ
Keywords
Τυχαία Θέματα