Αποφάσεις των αρχηγών σήμερα στην Σύσκεψη υπο τον Πρωθυπουργό

Σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης, θα κληθούν
να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους και να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση καθώς οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση εισέρχονται στην κρισιμότερη φάση τους. Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά.
Χθες, επέστρεψε στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και συναντήθηκε με τον κ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και έχουν αρχίσει ξανά οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων. Επίσης, το ΔΝΤ πείστηκε ότι υπάρχει προοπτική προόδου και άναψε τα πράσινο φως για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Ο κ. Παπαδήμος σήμερα Πέμπτη θα συναντηθεί έπειτα από τους πολιτικούς αρχηγούς και με τον κ. Τσαρλς Νταλάρα

Αυτή η απόφαση του ΔΝΤ ελήφθη έπειτα από πίεση των ευρωπαίων αντιπροσώπων, κυρίως των Γάλλων και των Γερμανών. Ενώ διαφαίνεται ξανά μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την Ελλάδα στο εξωτερικό, χθες στη Βουλή προκλήθηκε μεγάλη ένταση εξαιτίας της στάσης της ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο.

Η ανησυχία για τις αποστάσεις που φαίνεται να λαμβάνει η ΝΔ από τις κυβερνητικές υποχρεώσεις, αλλά και η έλλειψη συνοχής στην ΚΟ του ΠαΣοΚ προκάλεσε δυσφορία και προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει ήδη σε ιδιωτικές συζητήσεις τον προβληματισμό του για πιθανή αστάθεια στην κυβέρνηση εξαιτίας της στάσης της ΝΔ, της αμφιθυμίας του ΛΑΟΣ, της ρευστότητα περί την ηγεσία που υπάρχει στο ΠαΣοΚ, και των ανταρσιών που εκδηλώνονται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στο μεταξύ τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από την ΕΕ και από το ΔΝΤ, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς αναμένεται να ζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές εγγυήσεις, οι οποίες θα φέρουν στα όρια του το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα συνολικά 130 δις. ευρώ του νέου δανεισμού.

Πάντως, χθες υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ΠαΣοΚ και ΝΔ στη Βουλή, με αφορμή συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, τις οποίες -παρότι άλλες αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και άλλες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου- βουλευτές της ΝΔ -σε ορισμένες περιπτώσεις και του ΛΑΟΣ - αρνούνται να αποδεχτούν (π.χ. κλειστά επαγγέλματα, αναμόρφωση ποινών, κα.).

Η στάση της ΝΔ συζητήθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε την Τρίτη ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Ευαγ. Βενιζέλο και έπειτα στη σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο, στην οποία συμμετείχαν επίσης και οι κ.κ. Μιχ. Καρχιμάκης, Β. Έξαρχος, Χρ. Πρωτόπαπας, Ν. Αλευράς, Π. Μπεγλίτης.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ με αντικείμενο θέματα απασχόλησης, στο οποίο συμμετείχαν και οι κ.κ. Γ. Κουτρουμάνης, Ι. Κουτσούκος και Φ. Γεννηματά. Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις απαιτήσεις της τρόικας σχετικά με τη μείωση του μι
Keywords
Τυχαία Θέματα