Απόγευμα βγαίνουν τα...μαχαίρια

Ανάμεσα σε συγκρούσεις και συμβιβασμούς αναμένεται να κινηθεί η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ξεκινά σήμερα στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες. Σε μία από τις πιο κρίσιμες συνόδους στην ιστορία της ΕΕ οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τους μακροπρόθεσμους τρόπους για το ξεπέρασμα της κρίσης χρέους η οποία απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ωστόσο ανώτεροι αξιωματούχοι, οι οποίοι εργάζονται παρασκηνιακά για την επίτευξη συμφωνίας σε βραχυπρόθεσμα μέτρα
που θα βοηθήσουν την Ιταλία και την Ισπανία, δήλωναν χθες βράδυ στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι το Βερολίνο δείχνει πιο πρόθυμο να αναλάβει άμεσα δράση.

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε πρώτη φορά μετά την εγκατάστασή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων χθες το βράδυ τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά οι δηλώσεις τους ότι επιθυμούν «να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική, αύριο και πολιτική, ένωση της Ευρώπης» δεν μπορούν να κρύψουν τις διαφορές που έχουν δημιουργηθεί σε θέματα όπως τα ευρωομόλογα, ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η δημιουργία ταμείου εξαγοράς χρέους. Ενθαρρυντική πάντως ήταν η δήλωση της Μέρκελ πριν από το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν της: «Εχουμε επιτελέσει σημαντικές προόδους ως προς το σύμφωνο για την ανάπτυξη, που ευελπιστώ ότι θα εγκριθεί την Πέμπτη [σήμερα]. Μας χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη η οποία θα λειτουργεί, μια Ευρώπη της οποίας τα μέλη θα βοηθούν το ένα το άλλο».

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ. Αυτά για το ευρωπαϊκό κοινό, διότι μπροστά στο γερμανικό κοινό η Μέρκελ χρησιμοποιεί πολύ πιο σκληρή γλώσσα. Νωρίτερα χθες μιλώντας στη γερμανική Βουλή η Καγκελάριος δήλωσε ότι πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής προετοιμασμένη για καβγά. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, η Μέρκελ ανέφερε ότι «θα υπάρξουν έντονες αντιπαραθέσεις», θέτοντας και πάλι ως κόκκινη γραμμή το ευρωομόλογο. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρξει γρήγορη και εύκολη λύση στην κρίση της ευρωζώνης», δημιουργώντας αμφιβολίες για την επίτευξη ευρείας συμφωνίας. Η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι «οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητες», καθώς ήδη με τους μηχανισμούς στήριξης του ευρώ και τα προγράμματα βοήθειας οι εγγυήσεις που επωμίζεται το Βερολίνο φθάνουν στα 310 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ - στην οποία η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο - έχει μαζέψει άλλα 300 εκατομμύρια «τοξικά» κρατικά ομόλογα. «Αν παραφορτωθεί η Γερμανία, οι συνέπειες θα είναι αστάθμητες για όλη την Ευρώπη», κατέληξε στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εταίρους. Πάντως ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την κάλεσε να υποστηρίξει επειγόντως μέτρα για να περιορισθεί το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι, αν δεν συμβεί αυτό, «η νομισματική ένωση θα εκραγεί».

Αργά χθες το βράδυ ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Φρανσουά Ολάντ και συζήτησαν «τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την προώθηση της
Keywords
Τυχαία Θέματα