Α.Σαμαράς: Πρωθυπουργός ο αρχηγός που θα είναι πρώτος στις εκλογές

Το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα των εκλογών έθεσε το βράδυ της Μεγ. Δευτέρας ο κ. Αντ. Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας, με συνέντευξή του στο Μέγκα και στην εκπομπή «Ανατροπή», ότι ο νέος πρωθυπουργός της όποιας κυβέρνησης προκύψει, θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο την επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα.

Λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη
κήρυξη των εκλογών και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε, όπως ήταν φυσιολογικό, στο στόχο της αυτοδυναμίας και εξέπληξε και πάλι, εμμένοντας στη θέση του, ότι εάν δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

«Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα επιβληθούν από τα πράγματα επαναληπτικές εκλογές γιατί η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη» τόνισε, αδιαφορώντας από την κριτική που του ασκείται γι' αυτή τη στάση.
Ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στα ερωτήματα του δημοσιογράφου κ. Ι. Πρετεντέρη, έβγαλε από τη φαρέτρα του και έθεσε και πάλι στο δημόσιο διάλογο, την υπόσχεση ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα «για να αποφευχθούν τα χειρότερα» και εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ιδιοκατοίκηση.

«Μπαίνω στο γήπεδο, όπως όλες οι μεγάλες ομάδες, για τη νίκη. Ούτε για την ισοπαλία, ούτε για την ήττα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να τονώσει και το ηθικό των ψηφοφόρων, στελεχών και βουλευτών του κόμματός του.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να προκύψει νικητής με αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να λάβει κυβερνητική εντολή με λυμένα χέρια.

«Θέλω την εντολή του λαού, όχι την ανοχή του ΠαΣοΚ»

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε με πολλά παραδείγματα για ποιους λόγους αρνείται το ενδεχόμενο να υπάρξει την επόμενη των εκλογών κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε αυτή τη λογική προέταξε το επιχείρημα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε από την επόμενη ηγεσία την απαραίτητη ισχύ να προχωρήσει σε γρήγορες και ισχυρές αποφάσεις. «Θέλω την εντολή του λαού, όχι την ανοχή το ΠαΣοΚ» είπε με ένταση.

Ακόμη επιχείρησε να σταματήσει και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του με άλλα κόμματα (ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και Ανεξάρτητοι Έλληνες) που «βγήκαν από τη μήτρα της Ν.Δ.», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σημείωσε ότι στήριξη σε αυτούς τους μηχανισμούς, είναι «ψήφος ασυλίας» και «φιλί» στο ΠαΣοΚ, ενώ επιχειρώντας να τους ακυρώσει, είπε: «Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχουν κόμματα διαμαρτυρίας χωρίς θέσεις και ιδεολογία».

Συμφέροντα επιθυμούν κυβερνητική αστάθεια

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε, όπως και στην ομιλία του στο Αιγάλεω το περασμένο Σάββατο, ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 6 Μαϊου, παρ' ότι, όπως υποστήριξε κάποιοι δεν θέλουν και άφησε την αιχμή του για συγκεκριμένα συμφέροντα που επιθυμούν κυβερνητική αστάθεια.

«Τις αδύναμες κυβερνήσεις με ασθενείς ηγεσίες, τις θέλουν εκείνοι που εκφράζουν ένα φαύλο σύ
Keywords
Τυχαία Θέματα