Α.Τσίπρας: Να πάμε σε μια σκληρή σύγκρουση στην Ευρώπη για να σώσουμε την πατρίδα μας

Αλέξης Παπαχελάς: Εγώ αυτό που ρωτώ είναι αν έχετε υπολογίσει το ρίσκο, το μέσα από αυτόν τον εκβιασμό από τη δικιά μας μεριά αυτή την φορά αν υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε στη δραχμή και ενδεχομένως σε μια καταστροφή που θα ναι μεγαλύτερη της σημερινής.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ναι. Και υπάρχει ο κίνδυνος αυτός διότι στο τέλος της μέρας δύο
εκδοχές μπορεί να υπάρξουν. Ή να υποχωρήσει η Γερμανία και αυτό θα είναι μια νίκη όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά για όλους τους λαούς του νότου ή να προχωρήσει σε επιλογές διάλυσης της ευρωζώνης ή κατακερματισμού της ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες ή σε σενάρια τα οποία εν πάσει περιπτώσει δεν είναι σήμερα και τόσο εύκολα να τα εξηγήσουμε με βάση τη λογική να το πω έτσι. Αλλά πότε δεν υπάρχει κόστος ή τίμημα όταν πάει κάποιος να δώσει μια μάχη; Δηλαδή όταν οι Έλληνες αποφάσιζαν να συγκρουστούν με τον κατακτητή για να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας δεν είχαν ρίσκο, δεν είχαν τίμημα; Κύριε Παπαχελά, αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή και ότι διακυβεύεται ο πυρήνας λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησία της χώρας. Ή θα έχουμε μια χώρα αποικία χρέους για τις επόμενες γενιές ή τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και το λέω με πλήρη ευθύνη και επίγνωση της δυσκολίας του. Αυτή η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται, έστω και τώρα, την ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική διαπραγμάτευσης, αν επιμένει σε μία αδιέξοδη στρατηγική υποταγής τότε η χώρα χάνει χρόνο, χάνει ευκαιρίες, χάνει δυναμική. Και καταλήγω με μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Να παγώσει ο πρωθυπουργός τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι οποίες μας οδηγούν από ήττα σε ήττα και να ξεκινήσει αύριο το πρωί περιοδεία σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Η Κύπρος από την μια μέρας στην άλλη βρέθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα να θέλει να χαράξει μια στρατηγική που δεν είχε χαράξει δυστυχώς, βέβαια υπάρχουν ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση, οφείλω να το ομολογήσω, δεν την είχε χαράξει χρόνια τώρα. Εδώ λοιπόν αυτό θέλει σχέδιο, θέλει προετοιμασία και γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει όλοι να προσανατολιστούμε σε αυτό τον σχεδιασμό. Σας λέω με πολύ μεγάλη καθαρότητα δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να κυβερνήσουμε με μνημονιακό σχέδιο ή να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι ακόμα και αν δεν έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή το οποίο θα το επιδιώξουμε θα βρεθούνε πολικές δυνάμεις και πρόσωπα που θα στηρίξουν μια νέα εθνική προσπάθεια.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Εμείς θα διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού εξηγώντας του ότι αυτή θα είναι μια εντολή να πάμε σε μια σκληρή σύγκρουση στην Ευρώπη για να σώσουμε την πατρίδα μας.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Μπορεί να θέσουμε και το κρίσιμο δίλημμα στον ελληνικό λαό. Ή στηρίζετε την νέα δυναμική που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το με μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και αποτέλεσμα για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ισχυροί στις διαπραγματεύσεις ή οδηγούμαστε σε μία νέα αβεβαιότητα. Αλλά προσέξτε, εγώ έχω δηλώσει από την αρχή. Ανεξάρτητα από το αν θα πάρουμε 151, 155 βουλευτές, αυτοδυναμία, εμείς θα διεκδικήσουμε συνεργασίες. Δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας διότι αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία μόνο πολιτική δύναμη. Δεν βρισκόμαστε σε μία ομαλή πολιτική και κοινωνική περίοδο για να θεωρούμε τους εαυτούς μας αυτάρκης και αυτοδύναμους ανεξάρτητα με το ποσοστό να μην πάμε σε συνεργασίες.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Είμαι πεπεισμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων και επειδή θεωρώ ότι οι Γερμανοί είναι ένας λαός που από την φύση του δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν στην τύχη. Έχουν ήδη ετοιμάσει το σενάριο της επαναδιαπραγμάτευσης και της αντιμετώπισης μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Θεωρώ λοιπόν ότι στο σενάριο αυτό έχουν δεδομένες κάποιες υποχωρήσεις που πιθανόν να κάνουν προκειμένου να προβούν σε μια συμφωνία.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δεν έγινε (να κερδίσουμε στις 17 Ιουνίου) και ήταν δυστύχημα για την χώρα και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα αυτό το δυστύχημα για την χώρα το επιβεβαιώνει ο κύριος Στουρνάρας. Ο οποίος ζοριζόμενος από τους δανειστές σε μια στιγμή έξαρσης βγαίνει και τους λέει θα σα φέρω τον Τσίπρα αν συνεχίσετε έτσι. Λοιπόν τι καλύτερη επιβεβαίωση για να καταλαβαίνει και ο κόσμος αυτό που λέγαμε τόσο καιρό. Ότι η Μέρκελ στηρίζει κυβερνήσεις του χεριού της το έκανε στηρίζοντας τον κύριο Σαμαρά στις εκλογές, το έκανε στηρίζοντας τον κύριο Αναστασιάδη θυμηθείτε. Πήγε 15 μέρες πριν τις εκλογές στην Κύπρο να κάνει την συνεδρίαση του λαϊκού κόμματος στην Κύπρο για να στηρίξει τον κύριο Αναστασιάδη. Και μετά τον έριξε στα βράχια.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Το ευρώ δεν είναι βιώσιμο αν μια χώρα όπως η Ελλάδα που έστω και μικρή αλλά είναι το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, φύγει από το ευρώ. Και ισχυρίζομαι επίσης ότι δεν θα είναι όχι απλά βιώσιμο δεν θα είναι άμεσα, θα καταρρεύσει άμεσα αν αυτό συμβεί και για μια χώρα όπως η Ιταλία που είναι 8 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι ο κυρίαρχος εκβιασμός από την πλευρά των φίλων μας των Γερμανών μπορεί να αντιστραφεί.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι ήταν κατά του μνημονίου. Έλεγε ότι το Μνημόνιο ήταν μια καταστροφή. Εξηγήστε μου εσείς πως έγινε σε μια νύχτα και ο κ. Σαμαράς άλλαξε 180 μοίρες. Αυτό είναι μια ερώτηση που δε μπορώ να απαντήσω εγώ με βεβαιότητα. Είναι μια ερώτηση που πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο τι ακριβώς συνέβη και άλλαξε 180 μοίρες. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω πάντως είναι κανένας πολιτικός δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει μέχρι τέλους επιλογές κρίσιμες. Αν πρώτον δεν αισθάνεται σίγουρος για την στήριξη που έχει από τον λαό, δεύτερον δεν έχει καθαρό παρελθόν και καθαρά χέρια και τρίτον δεν έχει την ψυχολογία της σύγκρουσης.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ξέρετε το δικό μας πλεονέκτημα, το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε, είναι ότι δεν είμαστε στην τσέπη κανενός. Ότι οι δεσμεύσεις μας είναι απέναντι μόνο στον ελληνικό λαό και ότι θα αναλάβουμε βεβαίως σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή τις τύχες της χώρας με τη θέληση και τη στήριξη του ελληνικού λαού με διάθεση όχι να διχάσουμε, με διάθεση να ενώσουμε. Δεν θέλουμε να διχάσουμε τον ελληνικό λαό, θέλουμε να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Αλλά επιπλέον είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε και να πετύχουμε κάτι που ακόμα και οι εχθροί μας, οι αντίπαλοι μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει. Δηλαδή, να αλλάξουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στον τόπο αλληλοδιαπλεκόμενες οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε πολύ μεγάλες θεσμικές αλλαγές, διαρθρωτικές αλλαγές και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το κάνουμε γιατί δεν έχουμε τις δεσμεύσεις που έχουν τα κόμματα εξουσίας που δημιούργησαν αυτό το κράτος που τώρα θέλουν να αλλάξουν.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Από τον προϋπολογισμό θα βρούμε τα λεφτά (για επαναφορά του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα προηγούμενα επίπεδα). Σε συνθήκες ύφεσης για να μπορέσεις να ξαναγυρίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ανάπτυξη και άρα από τον ισοσκελισμένο πια προϋπολογισμό και από το πρωτογενές έλλειμμα να μπορείς να χρηματοδοτείς πρέπει ένα διάστημα να διατηρήσεις το χρέος σου. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουμε ιδέα πόσο θα κοστίσει και πιστεύω εδώ είναι και αυτό ένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στο νέο σχέδιο που θα καταθέσουμε. ‘Ένα νέο μέσο – μακροπρόθεσμο σχέδιο για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκαμψη διότι αυτό θα συμβάλλει στους στόχους μας που είναι κάποια στιγμή και μάλιστα γρήγορα η οικονομία να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα ναι επωφελές και για τους εταίρους.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αν εσείς πιστεύετε ότι έχουν συσσωρευτεί επενδυτές στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και δεν ξεμυτάνε επειδή φοβούνται τον Τσίπρα η εικόνα δεν είναι αυτή. Μακάρι να έρθουν επενδυτές και να τους υποδεχτούμε αν σέβονται τους νόμους, αν σέβονται το Σύνταγμα της χώρας και θέλουν να έχουν επενδύσεις που θα ναι παραγωγικές. όμως δεν έχουμε αυτό. Εγώ δεν είπα ότι θα ακυρώσουμε τα πάντα. Είπα δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν,

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Η δικιά μας αντίληψη είναι ότι είναι τελείως λαθεμένη στρατηγική αυτή που εκφώνησε ο κ. Σαμαράς ο οποίος μίλησε για ευρωπαϊκή ΑΟΖ και για ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα. Μα τι; Να πάμε να συνεκμεταλλευτούμε τους ενεργειακούς μας πόρους με τους δανειστές μας; Δηλαδή να πάμε σε ένα συμψηφισμό αργά ή γρήγορα και αν υπάρχουν ενεργειακοί πόροι να εξανεμιστούν στη βάση του χρέους και των δανείων που μας έχουν δώσει. Αυτή είναι μια τελείως λάθος πολιτική.

Αλέξης Παπαχελάς

Εάν είστε πρωθυπουργός και ένα τουρκικό σκάφος βγει κοντά στο Καστελόριζο να κάνει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές, εσείς με ποιόν θα μιλούσατε, ποιόν θα σηκώνατε το τηλέφωνο να μιλήσετε; Τον πρώτο άνθρωπο που θα μιλούσατε;

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Με τον Ερντογάν, αυτός δε θα έφερνε το σκάφος να κάνει έρευνες;

Αλέξης Παπαχελάς

Αν, από εκεί και πέρα έδινε μια απάντηση που θα ήταν ότι εγώ δεν ξέρω τι είπατε και συνεχίζω.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Θα ακολουθούσαμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στον ΟΗΕ. Θα ακολουθείτο αυτό το σκάφος από πολεμικά σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, θα κάναμε αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Πιστεύω ότι πια ότι αυτό που επικρατεί δεν είναι θυμός. Αυτό θα συνέβαινε τον Ιούνιο, πλέον αυτό που επικρατεί είναι απόγνωση, αυτό που επικρατεί είναι κατάθλιψη. Και πιστεύω πραγματικά ότι αυτό που θα μας φέρει στην εξουσία δε θα είναι ο θυμός, η απόγνωση ή η κατάθλιψη, αλλά η ανάγκη. Η ανάγκη να διεκδικήσει κανείς μια διαφορετική προοπτική. Έχω απόλυτη επίγνωση, ότι το 27% που πήραμε τον Ιούνιο, και το ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερο που θα πάρουμε τις επόμενες εκλογές, δε θα είναι ένα ποσοστό συνειδητοποιημένων αριστερών που ξαφνικά γίνανε Σύριζα. Θα είναι ένα ποσοστό που θα αποτελείται από Έλληνες και Ελληνίδες διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών πεποιθήσεων που θα συγκλίνουν σε ένα, ότι πρέπει να δώσουμε όλοι μας το βάρος και τη δύναμή μας να πετύχουμε. Να κάνουμε μια προσπάθεια να φύγει η χώρα από αυτήν τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, αυτό είναι που με βαραίνει. Όχι εμένα, όλους όσους θα αναλάβουν και την ευθύνη.

Αλέξης Παπαχελάς

Δεν έχετε φοβηθεί ότι έχετε υποσχεθεί πολλά σε πολλούς;

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Κύριε Παπαχελά έχω υποσχεθεί δίκαια πράγματα.

Αλέξης Παπαχελάς

Εφικτά, είναι το ερώτημα.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Και έχω αρνηθεί να υποσχεθώ και πολλά άλλα, για παράδειγμα, δεν υπόσχομαι ότι οι εφοπλιστές θα διατηρήσουν το φορολογικό τους. Πιστεύω ότι πρέπει να συμβάλλουν. Δεν υπόσχομαι στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ ότι θα διατηρηθεί αυτό το καθεστώς της ανομίας, κατά την άποψή μου, πρέπει να μπουν κανόνες. Δεν υπόσχομαι σε αυτούς οι οποίοι συνήθιζαν τα τελευταία χρόνια να είναι εθνικοί εργολάβοι, εθνικοί προμηθευτές ότι θα συνεχίσουν να είναι εθνικοί εργολάβοι και εθνικοί προμηθευτές μετά την κρίση. Υποσχόμαστε λίγα σε πολλούς, λίγα, διότι το να ξαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό είναι λίγο, όχι όπως αυτό που έχει γίνει σήμερα.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Εμείς κύριε Παπαχελά έχουμε ακόμα μια σταθερή, φιλοευρωπαική στρατηγική, ταυτόχρονα είμαστε και ευρωσκεπτικιστές, με την έννοια ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι φιλοευρωπαικό, είναι αντίφαση, οξύμωρο. Να το εξηγήσω. Εμείς είμαστε με την Ευρώπη των λαών, είμαστε με την Ευρώπη των ίσων δυνατοτήτων, της αλληλεγγύης και της ισότητας, δεν είμαστε με την Ευρώπη όπου ένας θα κάνει κουμάντο και θα περιθωριοποιεί όλους τους υπόλοιπους. Αυτό που γίνεται σήμερα θα οδηγήσει την Ευρώπη στην καταστροφή. Εμείς λοιπόν, πιστεύουμε στις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ευρώπη να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή, δε θα την αφήσουμε αυτήν την μάχη. Θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, όχι να σωθεί ένα νόμισμα, σώνει και καλά, για να κερδίζει μια χώρα της Ευρώπης με την Ελλάδα διαλυμένη, και με τις άλλες χώρες του νότου διαλυμένες.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Εμείς δεν είμαστε με τη βία, κάθε άλλο. Η αριστερά ήταν θύμα της βίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο, με τις διώξεις και τους βασανισμούς, και τα ξερονήσια, η αριστερά ήταν θύμα της βίας της δικτατορίας, η αριστερά παραμένει και σήμερα θύμα της βίας από τις βάναυσες, τραμπούκικες επιθέσεις των μελών μιας οργάνωσης η οποία είναι μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά, κατά την άποψή μας, μέσα στα όρια της νομιμότητας, της Χρυσής Αυγής. Δεν υπάρχει καμία ταλάντευση στο να καταδικάσουν απολύτως ενέργειες που δεν έχουν σχέση με τις αξίες της αριστεράς, και που αυτοί που τις επιλέγουν στο τέλος της ημέρας ή κάνουν λάθος ή αντικειμενικά λειτουργούν προβοκατόρικα χωρίς να το ξέρουν οι ίδιοι, γνωρίζοντας το. Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να σας πω κάτι, για να είμαι απολύτως σαφής και ειλικρινής απέναντι σας. Όταν ένας πατέρας που δεν έχει να πληρώσει θέρμανση για τα ανήλικα παιδιά του και δεν έχει να τους δώσει ένα πιάτο φαί, και έχουν απολύσει τη γυναίκα του, η οποία είναι επίσης άνεργη, τότε αυτός ο άνθρωπος υφίσταται τη μεγαλύτερη δυνατή βία που μπορεί να υποστεί κανένας. Εκφράζω όμως την ενόχλησή μου, διότι με πολύ μεγάλη μονομέρεια αντιμετωπίζουμε τα κρούσματα της βίας το τελευταίο διάστημα όλοι μας. Επικεντρώνομαι στην μολότοφ, και δεν επικεντρώνομαι σε αυτήν την ανεξέλεγκτη βία την οποία έχει υποστεί κάθε ελληνική οικογένεια. Αυτή η βία δεν δικαιολογεί βία, αλλά η βία γεννά τη βία. Ξέρετε στο τέλος της ημέρας, δεν έχει κανένα νόημα αν θα τη δικαιολογήσει ή δε θα τη δικαιολογήσει, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, πρέπει να σταματήσει αυτή η βία, για να μπορέσουμε εμείς να γυρίσουμε σε μια κατάσταση όπου οι πολίτες, όλοι μας θα ζούμε σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι πιο υγιές. Δηλαδή, ξέρετε κάτι, εγώ έχω δύο μικρά παιδιά και αισθάνομαι ότι θα ζήσουνε σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι γεμάτο κινδύνους. Πρέπει να πιστώσετε στο Σύριζα ότι πολιτικοποιεί την οργή και τη διαμαρτυρία δεν την αφήνει ανεξέλεγκτη, εκεί είναι πιο δεδομένα τα πράγματα. Αλλά η βία στο σχολείο, η εγκληματικότητα, η βία στο γήπεδο, η βία στην κοινωνική ζωή παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και γι’ αυτό δεν ευθύνεται η αριστερά, ευθύνονται αυτοί που κυβερνάνε όλα αυτά τα χρόνια και έχουν αφήσει όλη αυτήν την ανεξέλεγκτη βία σε όλες τις δομές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Αλέξης Παπαχελας

Υπάρχουν άνθρωποι (μέσα στα Πανεπιστήμια) που έχουν πολύ δυσκολία και για το νόμο και για άλλα πράγματα. Υφίστανται βία σωματική, φραστική και άλλη.

Αλέξης Τσίπρας – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Κύριε Παπαχελά, αν αυτό υπάρχει και είναι καταγεγραμμένο, οφείλουμε να το καταδικάσουμε, και η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα οφείλει να το απομονώσει.
Keywords
τσιπρας, ευρωπη, παμε, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, δραχμη, τροικα, κυπρος, οφείλω, βουλη, νέα, δίλημμα, συριζα, ελλαδα, ιουνίου, στουρναρας, μερκελ, σαμαρας, εκλογες, αεπ, μνημονιο, χρεος, λύση, βενιζελος, συνταγμα, αοζ, υφαλοκρηπίδα, οηε, μμε, υφίσταται, υγιές, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, κρουσματα σημερα, κομματα, βουλευτες, χωρες, αεπ, γερμανια, γυναικα, εγκληματικοτητα, εθνικη, ηττα, ιταλια, καταθλιψη, μμε, οηε, οικονομια, πλαισιο, τηλεφωνο, τυχη, υφαλοκρηπίδα, ψυχολογια, αεροδρομιο, ανθρωπος, απλα, βγαινει, βρισκεται, γινει, γινεται, γηπεδο, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, δίλημμα, δωσει, εγινε, ευκολα, ευρω, ειλικρινης, υπαρχει, ελευθερια, εννοια, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, ερντογαν, ερευνες, ευθυνη, εχθροι, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, υφίσταται, θυμος, εικονα, καστελοριζο, κυβερνηση, κυριε, κρασι, λαθος, λεφτα, λύση, μοιρες, μολοτοφ, μπορεις, νερο, νικη, νυχτα, νοημα, ξερετε, παντα, οικογενεια, οξυμωρο, ορια, οφείλω, παιδια, περιβαλλον, πρωι, ρισκο, σαφης, σεναριο, σιγουρος, σκαφη, σχεδιο, σχολειο, φυση, φορα, χωρα, οργη, θερμανση, υγιές, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα