«Μπροστά» ο εθνικιστής Γκρούεφσκι

Προβάδισμα του κυβερνώντος συνασπισμού υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου, δείχνει δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας των Σκοπίων
“Ντνέβνικ” (Dnevnik).

Το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 26,9% και έπεται ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με 19,6%.

Ακολουθούν το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 8,8% και το αντιπολιτευόμενο “Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών” (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 5,4%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 21,8%.

Με βάση τις αναγωγές για την κατανομή των εδρών στη Βουλή, που θα αριθμεί 123 βουλευτές, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, βάσει της δημοσκόπησης, εκλέγει 48 βουλευτές (από 63 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2008).

Το SDSM εκλέγει 35 βουλευτές (27 στις προηγούμενες εκλογές), το DUI καταλαμβάνει 13 έδρες (18 στις εκλογές του 2008) και το DPA εκλέγει 8 βουλευτές (11 στις προηγούμενες εκλογές).

Περίπου 15 έδρες αναμένεται να αποσπάσουν άλλα νεοϊδρυθέντα κόμματα, το οποία δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (“VMRO- Λαϊκό Κόμμα”, του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, “Ενωμένοι για τη Μακεδονία” του Λιούμπε Μπόσκοσκι, “Εθνική Δημοκρατική Αναγγένηση” του Ρούφι Οσμάνι, “Νέα Δημοκρατία” του Ιμερ Σελμάνι κ.ά.)

Από τη δημοσκόπηση αυτή προκύπτει ότι το VMRO-DPMNE θα αναδειχθεί νικητής στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, με ποσοστό όμως αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που απέσπασε στις προηγούμενες εκλογές.

Το SDSM σημειώνει αύξηση της δύναμης του, όχι όμως σε βαθμό που θα μπορούσε να απειλήσει την «πρωτιά» του VMRO-DPMNE.

H δημοσκόπηση διεξήχθη από 20 έως 24 Μαΐου, σε δείγμα 1560 ψηφοφόρων.

Οι εκλογές διεξάγονται για την ανάδειξη των 123 βουλευτών που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της ΠΓΔΜ. Οι 120 εκλέγονται στην ΠΓΔΜ, ενώ τρεις βουλευτές θα εκλέξει η ομογένεια της ΠΓΔΜ (από έναν σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία).

Στις εκλογές θα συμμετάσχουν συνολικά 18 κόμματα και συνασπισμοί.
Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής- Μέσος μηνιαίος μισθός
Σημαντική αύξηση, κατά 16,7%, σημείωσε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2011, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεσκι, δήλωσε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη πως η οικονομική κρίση στη χώρα έχει παρέλθει και εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι το τρέχον έτος το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 3,5%, καθώς μάλιστα η αύξηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 5%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της ΠΓΔΜ, ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα για το μήνα Μάρτιο του τρέχοντος έτους ανήλθε στα 20.585 δ
Keywords
Τυχαία Θέματα