Χρηματοδότηση των προστατευόμενων περιοχών

Η χρηματοδότηση των προστατευόμενων περιοχών θα γίνεται από τους πόρους που αναφέρονται στο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και τους κανονισμούς λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των περιοχών αυτών, υπενθυμίζει με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Διονυσίας Αυγερινοπούλου,
η οποία έχει επισημάνει ότι διαπιστώνεται έλλειψη χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Μάλιστα, η κ. Αυγερινοπούλου αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τακτικό προσωπικό και τακτικός προϋπολογισμός για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να εργάζεται απλήρωτο τους τελευταίους 10 ή 12 μήνες».

Μαζί με την απάντησή της, η υπουργός διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με το οποίο επισημαίνεται ότι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΕΡ 2000-2006, κατά την 3η Προγραμματική Περίοδο. Επειδή οι φορείς που εμπίπτουν σε Περιφέρειες Μεταβατικής Στήριξης (Δυτική Μακεδονία, Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο) δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης, η κ. Μπιρμπίλη απέστειλε σε όλους τους ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης των Περιφερειών Μεταβατικής Στήριξης, έγγραφο με το οποίο τους υπενθύμιζε τις δεσμεύσεις τους και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τους Φορείς Διαχείρισης των Περιφερειών τους.

Όπως γίνεται γνωστό, για την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση Φορέων Διαχείρισης σε τρεις από τις πέντε Περιφέρειες Μεταβατικής Στήριξης (Στερεά Ελλάδα, Αττική και Δυτική Μακεδονία), το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης θα αναλάβει ρόλο Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης.

Η σχετική υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης, και ρυθμίζει τη διαδρομή της εκταμίευσης της χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, απευθείας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Όπως αναφέρεται «αυτό θα ωφελήσει στην αποφυγή μελλοντικών καθυστερήσεων στη ροή χρηματοδότησης και την απρόσκοπτη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης για τη διαφύλαξη των πολύτιμων και μοναδικών οικοσυστημάτων τους».
Keywords
Τυχαία Θέματα