Χριστόφιας σε Τουρκία: Σταματήστε την «διπλωματία των κανονιοφόρων»

Η ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKAfile αναφέρει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου την Τουρκία να σταματήσει την «διπλωματία των κανονιοφόρων» της, ενώ προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες για τον τουρκικό λαό και τους Τουρκοκύπριους.
Σύμφωνα με τη DEBKAfile , αυτή η κυπριακή προειδοποίηση ξεκίνησε μετά την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου όταν τουρκικά πολεμικά πλοία εκτέλεσαν πραγματικούς πυροβολισμούς σε ολόκληρες περιοχές της Μεσογείου κοντά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Λεβιάθαν του Ισραήλ και του Πεδίου 12 στην ΑΟΖ
της Κύπρου. Σε απάντηση, το Ισραήλ και η Κύπρος αύξησαν τη ναυτική παρουσία τους στην περιοχή κοντά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Ούτε το Ισραήλ ούτε η Κύπρος κατάγγειλαν τα τουρκικά πυρά επειδή έλαβαν χώρα σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, ο Κύπριος Πρόεδρος αποφασίσε να σπάσει αυτή τη σιωπή για να αποτρέψει την Τουρκία να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτικές πρωτοβουλίες για εκφοβισμό.
Κατά τη διάρκεια επισκέψεων του σε στρατιωτικές βάσεις και στην κυπριακή Εθνική Φρουρά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε με αποφασιστικότητα: «Αν η Τουρκία δεν αλλάξει την διπλωματία των κανονιοφόρων της και δεν σταματά να παίζει το σερίφη της περιοχής, οι επιπτώσεις δεν θα είναι καλές για ολόκληρη την περιοχή ούτε για τον τουρκικό λαό, και κυρίως ούτε για τους Τουρκοκύπριους».

Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο ότι με την παρούσα κατάσταση , γεγονός άνευ προηγουμένου, το συγκρότημα της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ διέταξε την εταιρεία ΕΛΤΑ, θυγατρική της Ισραηλινής Αεροναυπηγικής Βιομηχανίας (IAI), και την εταιρεία El Op, θυγατρική της Elbit Systems, να μην μεταφέρουν τα οπτρονικά συστήματα πληροφοριών LOROP (πλάγια φωτογράφιση μεγάλης εμβέλειας) προς την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για συμβόλαιο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων που ακυρώθηκε μονομερώς από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Η επίσημη δικαιολογία για αυτό το μέτρο είναι ο φόβος ότι οι προηγμένες ισραηλινές τεχνολογίες για το ραντάρ SAR και τις οπτρονικές τεχνολογίες θα μεταφερνόντουσαν από τους Τούρκους σε εχθρικά στοιχεία, όπως το Ιράν.

Ωστόσο, οι πηγές της DEBKAfile αναφέρουν ότι η ημερομηνία ανακοίνωσης αυτής της απόφασης αυτής ορίστηκε ως αντίδραση για τους τούρκικους πυροβολισμούς και απειλές γύρω από τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η Ιερουσαλήμ, η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζονται μεταξύ τους για τις οικονομικές και αμυντικές πολιτικές τους σε σχέση με την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μεταξύ άλλων, αυτός ο συντονισμός υλοποιείται με το γεγονός ότι οι ισραηλινές και κυπριακές γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο εκτελούνται από την ίδια εταιρεία Noble Energy Inc, στην οποία είναι συνεταίροι δύο ισραηλινές εταιρείες: η Delek Drilling LP και η Avner Oil Exploration LL. Οι ισραηλινές εταιρείες δεν συμμετέχουν άμεσα στις γεωτρήσεις της Κύπρου. Πράγματι, είναι η εθνική εταιρία της Κύπρου η οποία είναι η τοπική συνεταίρος της αμερικανική
Keywords
Τυχαία Θέματα