Δασκαλόπουλος: Το πολιτικό σύστημα είναι συνολικά υπεύθυνο

"Πριν από ένα σχεδόν χρόνο, για ν' αποφύγει τη χρεοκοπία, η χώρα δεσμεύτηκε σε μία προσπάθεια συνολικής αλλαγής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέτρα, που όμως υπονομεύθηκαν πολιτικά και εφαρμόσθηκαν αποσπασματικά. Η αποτυχία που πολλοί αποδίδουν σήμερα στο σκιάχτρο του Μνημονίου, είναι στην πραγματικότητα δική μας αποτυχία -δική μας ολιγωρία.
Το φάσμα της επίσημης εθνικής πτώχευσης παραμένει απειλητικό γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, γιατί η αντιπολίτευση και το πελατειακό σύστημα σαμποτάρουν την υλοποίηση όσων ψηφίζονται, γιατί εν τέλει συλλογικά αρνούμαστε να αλλάξουμε κουλτούρα -όπως προσφυώς τόνισε μόλις χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος στην συζήτηση για την αναδιάρθρωση ο κ.Δασκαλόπουλος είπε: "Ανακυκλώνεται τούτες τις μέρες στα κομματικά μπαλκόνια και στα τηλεπαράθυρα η σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Παρουσιάζεται είτε ως αναπόφευκτο κακό είτε ως ανέξοδη διέξοδος σωτηρίας. Παραλείπουν, όμως, οι κομματικοί ρήτορες και οι τηλεσυζητητές να πουν στην κοινή γνώμη μια κρίσιμη αλήθεια: ότι, όποια μορφή κι αν πάρει τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους, αναπόφευκτα συνεπάγεται ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα βαρύτερες θυσίες, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής μας, ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου. Κι αν κάποτε μπορεί ή πρέπει να γίνει στo πλαίσιο μιας ευρύτερης Ευρωπαϊκής λύσης, δεν θα μας απαλλάξει από την ανάγκη της ριζικής αλλαγής και του επίπονου εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας μας".

Ο εκσυγχρονισμός είναι η προϋπόθεση για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην πολυπόθητη ανάπτυξη, που πράγματι αποτελεί την οριστική σωτηρία. Η ανάπτυξη όμως δεν δημιουργείται με κρατικό σχεδιασμό, επιδοτήσεις ή μείγματα αναπτυξιακών μέτρων. Δημιουργείται όταν οι οικονομικά ενεργοί πολίτες αποφασίζουν να επενδύσουν και να ρισκάρουν. Ανάπτυξη από την πραγματική οικονομία θα δούμε όταν δεν θα υπάρχει η τεράστια αβεβαιότητα που δημιουργεί το φάσμα της εθνικής χρεοκοπίας και η πιστωτική ασφυξία που δημιούργησε η κατάρρευση του δημοσίου, επισήμανε ο κ.Δασκαλόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε: "Το ίδιο έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης σφράγισε και τη δημόσια συζήτηση για την καταπολέμηση του χρέους μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οι κατ' επάγγελμα ακοίμητοι φρουροί του έθνους ξεσηκώθηκαν. Δεν είχαν φαίνεται αντιληφθεί, όλοι οι πατριώτες του προσκηνίου, ότι τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά υποθηκεύοντας τον τόπο. Ξεπουλιέται η Ελλάς!, κραυγάζουν σήμερα. Ποια Ελλάδα αλήθεια εννοούν; Την Ελλάδα της καταπατημένης γης και των εγκαταλειμμένων ακινήτων, των δημοσίων οργανισμών και υποδομών που λυμαίνονται οι κομματικές και συντεχνιακές κλίκες; Η Ελλάδα που "δεν πωλείται" είναι η Ελλάδα που ρημάζει! Λογικό είναι να θέλουν να τη διαφυλάξουν όσοι την απομύζησαν και εξακολουθούν να την απομυζούν".

Keywords
Τυχαία Θέματα