Δεν θέλουν εμπλοκή του Καντάφι

Η Βρετανία και η Ιταλία χαιρέτισαν ως "τίμια" την πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη αλλά απέρριψαν οποιοδήποτε μελλοντικό ρόλο του Μουάμαρ Καντάφι και της οικογένειάς του στο πολιτικό μέλλον της χώρας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και ο ιταλός ομόλογός του Φράνκο Φρατίνι ανέφεραν ότι και οι δύο
συμφωνούν στην αύξηση της στρατιωτικής πίεσης στη Λιβύη για να επιτευχθεί μια γνήσια και επιβεβαιωμένη κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Φρατίνι ανέφερε ότι η Ιταλία συμφωνεί πολύ με την πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα ένας δρόμος αλλά πρόσθεσε ότι "στο πολιτικό μέλλον της Λιβύης δεν χωράει πουθενά ο Καντάφι".

Ωστόσο επισήμανε ότι η Ιταλία δεν επιθυμεί κατ ουδένα τρόπο το διαμελισμό της Λιβύης ή την εδραίωση ενός στάτους κβο. "Αυτό θα σημαίνει πολιτική αποτυχία και πρέπει να αποφευχθεί" τόνισε και ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει τον ερχόμενο μήνα σύνοδο της ομάδας επαφής για τη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο κ. Χέιγκ χαρακτήρισε "τίμια" την πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης και ανέφερε ότι χρήζει "σεβασμού", αλλά επισήμανε ότι θεωρεί "απίθανο" να υπάρξει ένα βιώσιμο μέλλον για τη Λιβύη όσο διάστημα βρίσκεται εκεί ο Καντάφι.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν πέραν της Λιβύης και την παρούσα κατάσταση στη Συρία, στην Υεμένη και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής,ενώ επισήμαναν ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει χώρες όπως είναι η Τυνησία που τώρα διανύει με μεταβατική περίοδο.

"Είναι σημαντικό η ΕΕ να μην βρεθεί απροετοίμαστη αλλά να καταρτίσει ένα σχέδιο για την πολιτική, δημοκρατική, οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών που περνούν τώρα μια μεταβατική φάση" ανέφερε ο κ. Φρατίνι.
Keywords
Τυχαία Θέματα