Δεν θέλουν να εμπλακεί ο ΟΗΕ

Οι Βρυξέλλες εμμένουν στη θέση ότι δεν είναι αναγκαίο να εμπλακεί ο ΟΗΕ στη διερεύνηση των ισχυρισμών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, που διατυπώνονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.

«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως ικανή να αναλάβει την έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων», τόνισε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,
Κάθριν Άστον, στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Από τη γραμματεία του ΟΗΕ επιβεβαιώθηκε ότι εστάλη πρόταση της Σερβίας να διεξαχθεί έρευνα για την υπόθεση εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Η αποστολή της Σερβίας στα Ηνωμένα Έθνη προώθησε το αίτημα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Βάσεις της προβλεπόμενης διαδικασίας, το αίτημα θα μεταφραστεί στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί ως επίσημο έγγραφο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε ότι το κεντρικό στοιχείο του αιτήματος είναι η έρευνα να διεξαχθεί με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας ερευνήθηκαν με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι ανακριτές ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ίδιο πρέπει να διασφαλιστεί και τώρα. Δεν βλέπω κανένα λόγο, τα θύματα στο Κόσοβο, αν αποδειχθούν οι ισχυρισμοί αληθείς, να έχουν αντιμετώπιση ως λιγότερο σημαντικά», υπογράμμισε ο κ. Γέρεμιτς.

Η τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του για το Κόσοβο θα διεξαχθεί στις 12 Μαΐου, όταν η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα ενημερώσει για την κατάσταση στην περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα