Δημοσιογράφοι από το Ισραήλ στην Εβραϊκή Συναγωγή της Βέροιας

Την Εβραϊκή Συναγωγή της Βέροιας, τον μοναδικό παλαιό εβραϊκό ναό που διασώζεται ακέραιος στη Βόρεια Ελλάδα, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία δημοσιογράφων από το Ισραήλ. Οι έντεκα δημοσιογράφοι, που θα ετοιμάσουν αναλυτικό ρεπορτάζ στην πατρίδα τους, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των Εβραίων της Βέροιας και να καταγράψουν τη σημερινή κατάσταση της συναγωγής, ενώ περιηγήθηκαν στην παλιά Εβραϊκή συνοικία και είδαν από κοντά την παραδοσιακή
εβραϊκή αρχιτεκτονική.

«Η επίσκεψη αυτή ήταν το αποτέλεσμα των επαφών που είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα με τουριστικούς πράκτορες από το Ισραήλ», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η δήμαρχος της Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και επισημαίνει ότι υπάρχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον για επισκέψεις στην περιοχή. Ειδικά για την παρουσία του εβραϊκού στοιχείου στην πόλη υπογραμμίζει ότι αυτή ήταν και η αφορμή να επισκεφθεί τη Βέροια και ο Απόστολος Παύλος για να μεταφέρει το μήνυμα του χριστιανισμού.

«Η εβραϊκή παρουσία στη Βέροια εκτιμάται στο 200 π.Χ. Λέγεται ότι ο εβραϊκός πληθυσμός αποτελούνταν τότε από εμπόρους που την επέλεξαν για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη οικονομική άνθηση», επισημαίνει, από την πλευρά της, η αρχιτέκτων Πάτρα Θεολογίδου.

Μιλώντας, εξάλλου, για την εβραϊκή συνοικία τονίζει πως χρονολογείται στον 19ο αιώνα και αναπτύσσεται από την εξωτερική παρειά των τειχών της πόλης μέχρι τον ποταμό Τριπόταμο. «Είναι μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, γι΄ αυτό και επελέγη ενώ συνυπάρχουν λαϊκά σπίτια και αρχοντικά πλούσιων οικογενειών, υπήρξε δηλαδή μια μείξη από διαφορετικές εισοδηματικές τάξεις», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι τα παραδοσιακά σπίτια της εβραϊκής συνοικίας και η συναγωγή αναστηλώθηκαν και αναδείχτηκαν το 1997 στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα