Διπλό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής

Δύο νέοι ταλαντούχοι μουσικοί, που φθάνουν από τη Γερμανία και τη Γαλλία αντίστοιχα, θα μοιραστούν τη σκηνή της Αίθουσας «Δημήτρης Μητρόπουλος», για δύο ξεχωριστά ρεσιτάλ.

Ο λόγος για τον Ισπανό ομποΐστα Ραμόν Ορτέγα Κέρο και τον Γάλλο πιανίστα Ζαν-Φρεντερίκ Νεμπουρζέ που θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 30 Μαΐου (ώρα: 20.30 μ.μ.) στο πλαίσιο
των εκδηλώσεων της Σειράς «Rising Stars» («Ανατέλλοντες Αστέρες») που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών μεταξύ 16 ευρωπαϊκών αιθουσών μουσικής, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, στην ανάδειξη και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην προβολή ανερχόμενων νέων ερμηνευτών ή μικρών συνόλων από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Στο πρώτο μέρος αυτού του διπλού ρεσιτάλ για δύο σολίστ, ο Ραμόν Ορτέγα Κέρο θα ερμηνεύσει σονάτες και κομμάτια των Τέλεμαν, Βιβάλντι, Μπαχ και Ραμώ. Τον Κέρο θα πλαισιώσουν ο Πέτερ Κόφλερ, τσέμπαλο και η 27χρονη τσελίστα (μπάσο κοντίνουο) Λουίζε Μπούχμπεργκερ.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς ο Ζαν-Φρεντερίκ Νεμπουρζέ θα παρουσιάσει πιανιστικά έργα των Λιστ, Λίγκετι και Σοπέν, καθώς και τη δική του σύνθεση «Τρία άσματα του Μαλντορόρ».

Γεννημένος στην Γρανάδα, ο Ραμόν Ορτέγα Κέρο πήρε τα πρώτα μαθήματα όμποε στη γενέτειρά του. Ήταν μόλις 12 ετών όταν έγινε δεκτός στην Ορχήστρα Νέων της Ανδαλουσίας, ενώ σύντομα τον επέλεξε ο φημισμένος μαέστρος και πιανίστας Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ για την Ορχήστρα East-Western Divan, της οποίας ο Κέρο εξακολουθεί να είναι μέλος.

Το 2007, ο Ανδαλουσιανός ερμηνευτής απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό ARD (Μόναχο) όπου έπαιξε κοντσέρτα για όμποε του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και του Ρίχαρντ Στράους. Εδώ και τρία χρόνια, ο Ραμόν Ορτέγα Κέρο είναι κορυφαίος ομποΐστας στη Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας υπό τον Μάρις Γιάνσονς.

Γεννημένος στο Παρίσι το 1986, ο Ζαν-Φρεντερίκ Νεμπουρζέ άρχισε μαθήματα μουσικής σε ηλικία οκτώ ετών με καθηγητές τον Κλωντ Μαγιόλ (πιάνο), τον Εμίλ Ναούμοφ (σύνθεση) και τον Βενσάν Βερνιέ (όργανο).

Η σολιστική του σταδιοδρομία είναι διεθνής. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ και έχει δώσει κοντσέρτα με αξιόλογες ορχήστρες όπως, μεταξύ άλλων, οι Φιλαρμονικές της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και της Σαγκάης ή η Συμφωνική της Βαμβέργης, υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων (Τίλσον-Τόμας, Μάαζελ, κ.ά.).

To ρεπερτόριο του Νεμπουρζέ είναι ευρύτατο και εκτείνεται από τον Μπαχ έως τον 20ό αιώνα. Όσο για τις συνθέσεις του, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε όλη την Ευρώπη, ο χαρακτήρας τους συνδυάζει πολλές σύγχρονες τάσεις με βασικές επιρροές από τους Μεσσιάν και Στοχάουζεν.
Keywords
Τυχαία Θέματα