Δράση με στόχο την ανάπτυξη

Οι αυξημένες πλέον πιθανότητες επικράτησης του Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 6 Μαΐου σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπου ξεκίνησαν ήδη παρασκηνιακά οι διεργασίες για την επόμενη μέρα, ενώ παράλληλα πληθαίνουν καθημερινά οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων για ανάληψη δράσης με στόχο την ανάπτυξη.

Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, τάχθηκε για πρώτη φορά ανοικτά υπέρ ενός συμφώνου σχετικά με την ανάπτυξη παράλληλα με τη διακυβερνητική συνθήκη για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Εχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο, τώρα θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ντράγκι, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει κοινός τόπος στην Ευρωζώνη για το καλό του ευρώ».
Αναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ, κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να παίξει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη, ενώ για τα 1.000 δισ. ευρώ ρευστότητας που χορήγησε η κεντρική τράπεζα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, είπε ότι ανέμενε πως από τα χρήματα αυτά θα έφταναν περισσότερα στην πραγματική οικονομία, κάτι που δεν έγινε.

Αντίθετα, όπως είπε, ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας επενδύθηκε από τις τράπεζες σε κρατικά ομόλογα.

Πέραν της ανάπτυξης, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στο θέμα των γαλλικών εκλογών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα συμφωνήσει ως προς τα θέματα της οικονομικής πολιτικής με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, «όποιες και αν είναι οι αρχικές του θέσεις».

Μπαρόζο - Σουλτς

Το θέμα της ανάπτυξης κυριάρχησε και στη χθεσινή συζήτηση στη συνεδρίαση της Κομισιόν παρουσία του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς. Οπως δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, έχει γίνει πλέον σαφές απ' όλους ότι η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση.

«Χρειαζόμαστε πειθαρχία, αλλά ταυτόχρονα και σύγκλιση, υπευθυνότητα, αλλά και αλληλεγγύη», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι πρέπει να συμπληρώσουμε τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση, προωθώντας την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Ε.Ε. χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές, ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, προώθηση της ατζέντας «Ευρώπη 2020», ευρωομόλογα έργων και ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς κατηγόρησε τα κράτη-μέλη ότι με το μόνο που ασχολούνται είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση σε κοινοτικό επίπεδο για ανάπτυξη και απασχόληση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής απαιτούνται άμεσα μέτρα για καταπολέμησης της ανεργίας σε ορισμένες νότιες χώρες, ενώ για τη δημοσιονομική πειθαρχία είπε ότι τη χρειαζόμαστε, άλλα δεν πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, γιατί χρειαζόμαστε επίσης,
Keywords
Τυχαία Θέματα