Εκδηλώσεις από την Ελληνική παροικία στον Καναδά

Δυο εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μελών από την Ελληνική και την Εβραϊκή παροικία έλαβαν χώρα στο Μόντρεαλ την περασμένη Δευτέρα. Για να τονισθεί η διακοινοτική μορφή των εκδηλώσεων, αυτές πραγματοποιήθηκαν η μια στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ και η άλλη στο Εβραϊκό Συνεδριακό Κέντρο.

Η πρώτη εκδήλωση, στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο, ήταν μια Ημερίδα στην οποία παρουσιάσθηκαν πτυχές των διαχρονικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, και εξετάσθηκαν εθνικά θέματα που
τώρα απασχολούν την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ομιλητές ήταν οι καθηγητές Κυριάκος Ματζιορίνης (McGill University), Amikam Νachmani (Bar-Ilan University), Ανδρέας Γερολυμάτος (Simon Fraser University), και Harold Waller (McGill University). Η ημερίδα τελείωσε με δεξίωση στο Εβραϊκό Κέντρο, όπου τα μέλη των δύο κοινοτήτων είχαν την δυνατότητα κοινωνικής γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την σύμπτωση γεωστρατηγικών συμφερόντων καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ τους σε πολλούς τομείς, έχουν τελευταία προχωρήσει σε σημαντική αναβάθμιση των διακρατικών τους σχέσεων.

Οι οργανισμοί της Ελληνικής και της Εβραϊκής παροικίας του Καναδά, καλωσορίζουν αυτήν την εξέλιξη και την αντιμετωπίζουν ως ένα καλό έναυσμα για σύσφιξη της δικής τους συνεργασίας.

Οι σχέσεις μεταξύ της Εβραϊκής και της Ελληνικής παροικίας του Καναδά, είναι παραδοσιακά θερμές, αλλά υπάρχουν πολλοί τομείς (η παιδεία γενικά και η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, η διατήρηση της παράδοσης στις νεώτερες γενεές, η στήριξη του έθνους, κ.λπ.) στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω αντλώντας από τις διαφορετικές εμπειρίες τους.

Για την προώθηση αυτών των στόχων, τις εκδηλώσεις της 4ης Απριλίου θα ακολουθήσουν και άλλες διαπαροικιακές συναντήσεις ομάδων εργασίας με συγκεκριμένα αντικείμενα συζήτησης και μελέτης.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από κοινού από τους κορυφαίους οργανισμούς των δύο παροικιών στον Καναδά, την "Επιτροπή Ισραήλ - Καναδά", την ΑΧΕΠΑ, το "Ελληνο-Καναδικό Κογκρέσο", και το "Εβραϊκό Κογκρέσο του Κεμπέκ". Εκτός των παροικιακών οργανισμών οι εκδηλώσεις έγιναν με την συμπαράσταση και συμμετοχή των πρέσβεων Ισραήλ και Ελλάδος, Miriam Ziv και και Ελευθερίου Αγγελοπούλου αντίστοιχα, των γενικών προξένων τους στο Μόντρεαλ, Yoram's Elron και Θάνου Καφόπουλου, καθώς και των Καναδών γερουσιαστών Ελληνικής και Εβραϊκής καταγωγής, Λεωνίδα Χουσάκου, Panagiota's Merchant, και Linda's Frum.

Από την Ελληνική πλευρά, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν οι: Φώτης Αντωνίου, Νίκος Αρουτζίδης, Ανδρέας Γερολυμάτος, Νίκος Καταλιφός, Χρήστος Καράτζιος, Γεώργος Μανωλικάκης, Κυριάκος Ματζιορίνης, Ιωάννης Μπουγάς, και Θεόδωρος Χαλάτσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα