Έκθεση με φωτογραφίες του Γιούρι Γκαγκάριν

Τον Φεβρουάριο του 1962, ένα χρόνο μετά την «κατάκτηση» του Διαστήματος, ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν, επισκέφτηκε την Αθήνα, στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας του. Στη διήμερη επίσκεψή του τον συνόδευε ως μεταφραστής ο διπλωμάτης της Ρωσικής Πρεσβείας, Ανατόλι Ποπώφ.

Η ιδιόχειρη αφιέρωση του αστροναύτη στο διερμηνέα του «Στον Ανατόλι Ποπώφ εις μνήμη
της επίσκεψής μου στην Αθήνα», επάνω σε φωτογραφία που απεικόνιζε τον Γκαγκάριν στην Ακρόπολη, αποτέλεσε το ντοκουμέντο της συνάντησης των δύο ανδρών.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία με την ιδιόχειρη αφιέρωση, που βρίσκεται σήμερα στο αρχείο του γιου του Ανατόλι Ποπώφ, Αλεξέι, σημερινού πρόξενου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, «πρωταγωνιστεί» σε έκθεση αφιερωμένη στο Γιούρι Γκαγκάριν.

«Ο πατέρας μου είχε εντυπωσιαστεί από την απλότητα, την ειλικρίνεια, την εξυπνάδα, την εργατικότητα και το χιούμορ του Γιούρι Γκαγκάριν», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Αλεξέι Ποπώφ.

«Επίσης, τού είχε κάνει εντύπωση το πλήθος του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Σοβιετική Πρεσβεία στην Αθήνα για να συναντήσει τον Γκαγκάριν. Οι εφημερίδες μιλούσαν τότε για 100.000 άτομα», συμπληρώνει.

Η έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάζεται απόψε στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ιστορική πτήση του Γκαγκάριν στο Διάστημα.

Στις 12 Απριλίου του 1961 τα 108 λεπτά πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν στο Διάστημα έμελλε να σφραγίσουν την Ιστορία του 20ού αιώνα και να μετατρέψουν τον Ρώσο κοσμοναύτη σε ήρωα.

Στην έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζονται περισσότερες από 70 εικόνες, που διηγούνται τη ζωή του Γκαγκάριν, από τα παιδικά του χρόνια στο Κλούσινο, στα δυτικά της Μόσχας, μέχρι το θάνατό του, το Μάρτιο του 1968. Στις φωτογραφίες συγκαταλέγονται και δύο από την παραμονή του στην Αθήνα, η μία με την ιδιόχειρη αφιέρωση στο διερμηνέα του και η δεύτερη από δεξίωση στην Σοβιετική πρεσβεία.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με τα διάσημα λόγια του Γκαγκάριν κατά τη διάρκεια της πτήσης του, με τα οποία υπογράμμιζε την ομορφιά της Γης και την ανάγκη προστασίας της.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα ρωσικά κρατικά αρχεία, από ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες της εποχής και από το αρχείο της οικογένειας Γκαγκάριν.

Την έκθεση θα πλαισιώσει η προβολή δίλεπτου ντοκιμαντέρ από το αρχείο της Ελληνικής Τηλεόρασης με στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Γκαγκάριν στην Αθήνα: τη συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη της Αθήνας και τον περίπατό του στην Ακρόπολη.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, θα εγκαινιαστεί απόψε και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απριλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα