Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με μουσικό «χαλί» το τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν, Bird on the Wire, ξεδιπλώνεται η έκθεση The Last Grand Tour / Σύγχρονοι περιηγητές στην Ελλάδα, από αύριο, 15 του μηνός, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει συγκεντρωμένα έργα καταξιωμένων ξένων καλλιτεχνών
του 20ου αιώνα, οι οποίοι έζησαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην Ελλάδα, αγάπησαν και εμπνεύστηκαν από γωνιές της χώρας, την Ύδρα, τη Σύμη, την Κρήτη, τις Κυκλάδες.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Jessica Morgan, υπεύθυνη για πολλές εκθέσεις στην Tate του Λονδίνου και του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης της Βοστόνης, προσπάθησε να βρει, όπως είπε η ίδια, τους ξένους καλλιτέχνες «κλειδιά» των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνονται έργα των Βρετανών καλλιτεχνών John Craxton και Ben Nicholson από τη δεκαετία του 50, με πίνακες και σχέδια, που αντανακλούν το τοπίο, το φως και τη μυθολογία των ελληνικών νησιών. Η ζωγραφική προσέγγιση του Brice Marden, του οποίου τα έργα σε μάρμαρο από τη δεκαετία του 80, εμφανίζονται σαν θραύσματα αρχαίων κατασκευών μεταμορφωμένων σε αφηρημένη ζωγραφική ή οι «Δήλιες Ωδές» του Cy Twombly από τη σειρά σχεδίων του καλλιτέχνη εμπνευσμένων από τις Κυκλάδες. Επιπλέον, τα επιχρυσωμένα γλυπτά της Lynda Benglis με πτυχώσεις που θυμίζουν τα ενδύματα των Καρυάτιδων ή τα εκθέματα του Daniel Spoerri, λίθοι, επιπλέοντα θαλάσσια εκβράσματα, αποξηραμένα φυτά, οστά ζώων, που δείχνουν την εμμονή του καλλιτέχνη με την ιστορία των καθημερινών πραγμάτων.

Οι Έλληνες της διασποράς Λουκάς Σαμαράς, Ιάννης Ξενάκης και Γιάννης Κουνέλης, αντιπροσωπεύονται με εμβληματικά έργα στην έκθεση.

Το χιουμοριστικό έργο MOMAS (Museym of Modern Art Syros), του Martin Kippenberger, που χρησιμοποιεί ένα από τα μισοχτισμένα κτίρια της χώρας ως σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία ενός ευφάνταστου μουσείου μοντέρνας τέχνης.

Εκτίθενται, επίσης, πίνακες του Martin Lupertz με «διθυραμβικές εικόνες» - αναφορά του καλλιτέχνη στις τελετουργίες προς τιμήν του Διονύσου. Ακόμα, έργα του Helmut Middendorf - σχόλια για την τσιμεντούπολη της Αθήνας. Τα έργα του Manfred Pernice σχολιάζουν με ειρωνική διάθεση τον συγκερασμό του παλιού και του νέου στη σύγχρονη Αθήνα, όπως και η ματιά του φωτογράφου μόδας Jurgen Teller.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Οκτωβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα