Εκτος απροόπτου, κυβέρνηση σήμερα

ΚΑΙ όμως κινείται! Οχι η Γη γύρω από τον Ηλιο αλλά η διαδικασία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Πηγές με γνώση όχι αστρονομίας αλλά του πολιτικού παρασκηνίου των χθεσινών διαβουλεύσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επέμεναν ότι μπορεί να έχουμε καταλήξει σε υπουργικό σχήμα ακόμη και σήμερα το βράδυ. Καλώς εχόντων των πολιτικών πραγμάτων, θα έχει προηγηθεί η
σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος και για την οποία δεν έχει αντίρρηση ο Αντώνης Σαμαράς. Ονειρο θερινής νυκτός; Υστερα από εννιάμισι εβδομάδες παλινδρομήσεων και ακυβερνησίας, η κοινή γνώμη δικαιούται να δυσπιστεί.

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών επανεκκίνησε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε στις δωδεκάμισι το μεσημέρι, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, τον Κάρολο Παπούλια που του υπενθύμισε ότι η έλλειψη σταθερής κυβέρνησης είναι πολυτέλεια αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το τυπικό, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε πρώτα με τον Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίστηκε όπως πάντα χωρίς γραβάτα. Κινήθηκε όμως στο ήπιο μετεκλογικό μήκος κύματος που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συνάντηση κράτησε ελάχιστα. Αλλωστε, ο Τσίπρας είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης ώστε να είναι έτοιμη να πάει να αναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο στη Σύνοδο Κορυφής, 28-29 Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται να κάνει αντιπολίτευση, θέλει προφανώς να βάλει ψηλά τον πήχη στη νέα κυβέρνηση.

Τον Τσίπρα όμως έχει επίσης στο στόχαστρο ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η απογευματινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου πήγε καλά. Γεγονός που λειτούργησε καθησυχαστικά για αμφότερες τις πλευρές και δικαιολογεί την - υπέρμετρη ίσως - αισιοδοξία για ταχεία σημερινή εξέλιξη στη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης. Ο Βενιζέλος θέλει να προσπεράσει τους τρεις γύρους διερευνητικών εντολών, κάτι που γίνεται de facto αφού ο Τσίπρας δεν θα παραλάβει την εντολή, κάτι που δεν θα κάνει ούτε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στόχος να προωθηθεί η διαδικασία απευθείας στον τέταρτο γύρο, δηλαδή στη φάση της σύσκεψης των αρχηγών - κάτι για το οποίο ο Σαμαράς είναι σύμφωνος. Εκεί ο Βενιζέλος προτίθεται να εκθέσει πολιτικά τον Τσίπρα - όπως είχε κάνει και στην αντίστοιχη σύσκεψη που έγινε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Χαρακτηριστικό είναι και το ύφος της δημόσιας τοποθέτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι τελείως απογοητευτικές, θα έλεγα προκλητικές. Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με το στόμα του κ. Τσίπρα είναι ότι όλοι πρέπει ταχύτατα να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση, από την οποία θα απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι δυνατόν να κρατά αυτή τη
Keywords
Τυχαία Θέματα