Ελεγχος στα ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5 εκατομ. ευρώ

Στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν τις επόμενες ημέρες οι περίπου 1.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που ο καθένας έχει ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5 εκατομ. ευρώ, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από την τρόικα και να εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη «πηγή» έως το τέλος Ιουνίου και συνολικά 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της
Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που αναλαμβάνει, σύμφωνα με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου (υπ' αρίθμ. Δ6Α/1033376ΕΞ/28.2.2012), το "κυνήγι" των εν λόγω οφειλετών του Δημοσίου έχει μάλιστα εντολή να κινήσει εναντίον τους και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, δέσμευση και πλειστηριασμό ακινήτων, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών "η επιδίωξη της είσπραξης για τις ανωτέρω οφειλές γίνεται κατά προτεραιότητα με συνδυασμένες και συμπληρωματικές ενέργειες έναντι άλλων μικρότερων οφειλών", γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσει το "πρέσινγκ" και σε όσους οφείλουν μικρότερα ποσά στην Εφορία.

Ενοχη η αδράνεια

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ τα οφείλουν περίπου 6.000 επιχειρήσεις και 5.000 φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο με βάση τον κατάλογο των μεγαλοοφειλετών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1 ο κ. Ευαγ. Βενιζέλος, «πίσω από πολλούς απ' αυτούς υπάρχει μία φούσκα, είναι ήδη στη φυλακή, έχουν πτωχεύσει, είναι υπέργηροι».
Για το γεγονός όμως ότι επί τόσα χρόνια δεν τους «ακουμπούσε» κανείς ευθύνη έχουν, όπως παραδέχτηκε ο κ. Βενιζέλος, «η φορολογική διοίκηση, η δημόσια διοίκηση, το κράτος και η αδράνειά του».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι από τη λίστα των οφειλετών - φυσικών προσώπων που έχει δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτουν τα εξής:

* πάνω από 5 εκατομ. ευρώ και μέχρι 10 εκατομ. ευρώ έχουν 260 άτομα, τα οποία χρωστούν συνολικά 1,83 δισ. ευρώ.

* από 10 έως 25 εκατομ. ευρώ χρωστούν 182 άτομα, με συνολικό χρέος 2,89 δισ. ευρώ.

* από 25 έως 50 εκατομ. ευρώ οφείλουν 64 άτομα, με το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 2,22 δισ. ευρώ.

* από 50 έως 100 εκατομ. ευρώ χρωστούν 15 άτομα, με το συνολικό χρέος 916,23 εκατομ. ευρώ.

* περισσότερα από 100 εκατομ. ευρώ χρωστούν 15 φορολογούμενοι ο καθένας, ενώ μόνο ένας εκ των οφειλετών χρωστά 952 εκατομ. ευρώ και συνολικά τα 15 άτομα οφείλουν 3,2 δισ. ευρώ.

Οι προτεραιότητες

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις νέες οδηγίες του οικονομικού επιτελείου, οι 40 ειδικοί ελεγκτές που θα στελεχώσουν την ανωτέρω Μονάδα Είσπραξης θα "κυνηγήσουν" πρώτα τους μεγαλοοφειλέτες που έχουν την οικον
Keywords
Τυχαία Θέματα