Ένας στους τρεις Αφρικανούς στη "μεσαία τάξη"

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Αφρική την τελευταία δεκαετία έχει διογκώσει το μέγεθος της μεσαίας τάξης σε βαθμό που σήμερα σε αυτήν υπολογίζεται ότι ανήκει το ένα τρίτο του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων της ηπείρου. Σε έκθεσή της η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB) υποστηρίζει ότι 313 εκατομμύρια Αφρικανοί ανήκουν στη μεσαία τάξη, έναντι 151 εκατομμυρίων το 1990 και 196 εκατομμυρίων το 2000.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της αυξανόμενης καταναλωτικής μανίας που έχει συνεπάρει τη φτωχότερη
ήπειρο του κόσμου.

Η AfDB σημειώνει πάντως ότι το 60% όσων ανήκουν στη μεσαία τάξη "μόλις που ξεφεύγουν από τα όρια της φτώχειας".

"Οι πωλήσεις ψυγείων, τηλεοράσεων, κινητών τηλεφώνων και αυτοκινήτων έχουν εκτιναχθεί ουσιαστικά σε όλες τις χώρες τα τελευταία χρόνια", τονίζεται στην έρευνα. Για παράδειγμα, από το 2006 έχει αυξηθεί κατά 81% η κατοχή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών στην Γκάνα, η οικονομία της χώρας μπορεί να μεγεθυνθεί έως και με ρυθμό 12% μόνο φέτος καθώς ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο η παραγωγή πετρελαίου. Στη Νότια Αφρική, την πιο ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα της ηπείρου, το 2007 αντιστοιχούσαν 300 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με μία πενταετία νωρίτερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Αφρικανοί της μεσαίας τάξης συνήθως έχουν δικό τους σπίτι, προτιμούν την ιδιωτική ασφάλιση υγείας και ξοδεύουν περισσότερα για φαγητό και για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Οι χώρες της βόρειας Αφρικής, Τυνησία, Μαρόκο, Αίγυπτος και Αλγερία, κατέχουν τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο, καθώς το 75% και άνω του πληθυσμού τους ανήκει στη μεσαία τάξη. Από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ισχυρή μεσαία τάξη διαθέτουν η Μποτσουάνα και η Γκαμπόν, δύο μικρά κράτη, πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Πάντως, η AfDB κατατάσσει στη "μεσαία τάξη" όποιον έχει τη δυνατότητα να ξοδεύει από 2 έως και 20 δολάρια ημερησίως, σε τιμές του 2005.
Keywords
Τυχαία Θέματα