Ενδιαφέρον της Κορέας για τις εξελίξεις

Ο Πρόεδρος του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΘΙΝΕΕ) & Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ (Strathclyde) της Σκωτίας κ. Γρηγόρης Θ. Παπανίκος, ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ινστιτούτου & Καθηγητής του Πανεπιστημίου Σαμ Χιούστον του Τέξας των ΗΠΑ κ. Νίκολας Πάππας και ο Αντιπρόεδρος Πληροφόρησης, Επικοινωνίας και Τεχνολογίας (ΠΕΚ) του Ινστιτούτου & Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλοφόρνιας (Στανισλάους) κ. Πάνος Πετράτος είχαν επίσημο γεύμα εργασίας με την αποστολή του Ινστιτούτου Μεσογειακών
Σπουδών (ΙΜΣ) της Νότιας Κορέας που αποτελείτο από τον Καθηγητή Τσούν Σικ Τσόι, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Πανεπιστημίου Πούσαν της Νότιας Κορέας, τον καθηγητή Γιά Χόον Τσόι, την καθηγήτρια Τζούν Λιμ και την καθηγήτρια Γιαγιούνγκ Τσε την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 στην Αθήνα.
Η συνάντηση αυτή είναι στη συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει το ΑΘΙΝΕΕ με το ΙΜΣ της Νότιας Κορέας το 2010 για: (α) την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, (β) την διεξαγωγή ολοκληρωμένων ερευνών πεδίου, (γ) την ανταλλαγή ερευνητών και ειδικών στο αντικείμενο της πληροφορικής με σκοπό την έρευνα και την ακαδημαϊκή ανταλλαγή απόψεων, (δ) την ανταλλαγή ακαδημαϊκών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών δημοσιεύσεων, (ε) την οργάνωση κοινών συμποσίων, σεμιναρίων και άλλες αμοιβαίες επισκέψεις ερευνητών και ειδικών και (στ) την οργάνωση άλλων προγραμμάτων συνεργασίας.
Στο γεύμα εργασίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση των χωρών της λεκάνης της μεσογείου και το ενδιαφέρον της Κορέας για τις εξελίξεις σε αυτή την περιοχή. Η πόλη της Πούσαν που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, έδρα του ΙΜΣ, έχει και ελληνικό ενδιαφέρον αφού αποτελεί σημαντικό ναυπηγείο, όπου κατασκευάζονται αρκετά πλοία Ελλήνων εφοπλιστών. Αποφασίστηκε η από κοινού έκδοση ενός βιβλίου με θέμα την αρχαία ιστορία των μεσογειακών χωρών που θα επιμεληθούν οι καθηγητές Ιστορίας κ. Νίκολας Πάππας από το ΑΘΙΝΕΕ και η κα Γιαγιούνγκ Τσε από το ΙΜΣ. Επίσης, θα διερευνηθεί η δυνατότητα εκπόνησης μιας μελέτης για το ρόλο της ναυτιλίας στην σύζευξη των λαών της Μεσογείου.
Keywords
Τυχαία Θέματα