Επικυρώνεται το πρόγραμμα δανεισμού

Επικύρωση της πολιτικής έγκρισης που απέσπασε τη Δευτέρα από το Eurogroup το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η υιοθέτηση του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί σήμερα από την εν λόγω ομάδας εργασίας, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί ότι τηρήθηκαν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες.

Εν
τω μεταξύ, συνεδριάζει αύριο το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αποφασίσει για τη συνεισφορά του στο νέο πακέτο στήριξης, με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως θα προτείνει το ποσό των 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.

«Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια)», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι το 2015, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στήριξης, το ΔΝΤ θα διαθέσει στην Ελλάδα το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ.

Διευκρίνισε πως πέραν των 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος, στα οποία πρέπει να προστεθούν τα 34,5 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδος από το αρχικό πρόγραμμα, αναμένεται να προστεθούν και άλλα 8,2 δισ. ευρώ προερχόμενα από το ΔΝΤ, τα οποία τελούν υπό την έγκριση του Δ.Σ του ΔΝΤ.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως προκειμένου να επισπευσθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να εγκριθεί και να υπογραφεί την Πέμπτη και η τελευταία δανειακή σύμβαση που συνιστά τμήμα της δέσμης των συμβάσεων του νέου προγράμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα