Επιτροπή θέλει να ανακρίνει τον γιο Μουμπάρακ

Η επιτροπή που έχει αναλάβει να ερευνήσει τα φαινόμενα διαφθοράς υπό το καθεστώς του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, κάλεσε τον Γκαμάλ Μουμπάρακ, τον μικρότερο γιο του πρώην αρχηγού του κράτους, να παρουσιαστεί ενώπιόν της την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της κρατικής
εφημερίδας "Αλ-Αχράμ".

Η επιτροπή θα ανακρίνει τον Γκαμάλ, ο οποίος εμφανιζόταν ως ο διάδοχος του πατέρα του στην προεδρία, "σχετικά με μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον του, σύμφωνα με τις οποίες πλούτισε" παρανόμως, σύμφωνα με την "Αλ-Αχράμ".

Η επιτροπή κάλεσε επίσης τον πρώην προσωπάρχη του Χόσνι Μουμπάρακ, τον Ζακαρία Άζμι, να παρουσιαστεί ενώπιόν της την Παρασκευή.

Έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, ο Χόσνι Μουμπάρακ υποχρεώθηκε να αποχωρήσει στις 11 Φεβρουαρίου έπειτα από λαϊκή εξέγερση. Άφησε την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων.

Οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τρίτη την απόφασή τους να σχηματίσουν μια επιτροπή για να ερευνήσει σχετικά με την περιουσία του Χόσνι Μουμπάρακ, στο πλαίσιο μιας συνολικής έρευνας για τη διαφθορά.

Ο Μουμπάρακ και η στενή οικογένειά του βρίσκονται στο Σαρμ ελ-Σέιχ, ένα αιγυπτιακό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα. Τελούν υπό κατ' οίκον περιορισμό, τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και η περιουσία τους στην Αίγυπτο έχει παγώσει.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι συγκέντρωσε κατά τη θητεία του σημαντική περιουσία. Ο αιγυπτιακός Τύπος κάνει λόγο για μυστικούς λογαριασμούς στις τράπεζες της χώρας, περιλαμβανομένων καταθέσεων της τάξεως εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο όνομα της συζύγου του, των γιων του Αλάα και Γκαμάλ και των συζύγων τους.

Πολλοί υπουργοί του Μουμπάρακ και επιχειρηματίες προσκείμενοι στο παλιό καθεστώς έχουν συλληφθεί, τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και η περιουσία τους έχει παγώσει. Ορισμένοι θα δικαστούν προσεχώς, οι περισσότεροι για απάτη και οικονομικές καταχρήσεις.

Η μάχη κατά της διαφθοράς ήταν μία από τις κύριες απαιτήσεις των διαδηλωτών στην Αίγυπτο.
Keywords
Τυχαία Θέματα