Επιβράδυνση για την αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Yποχώρηση της εγχώριας αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε ποσοστό 5% προβλέπεται το 2010 κυρίως λόγω του περιορισμού των δημοσίων δαπανών προμηθειών υγείας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα κλαδικής μελέτης της Icap Group.

Κατά την περίοδο 1995-2009 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της εγχώριας αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων (σε αξία) διαμορφώθηκε σε 12,2%. Ωστόσο το 2009 η συνολική αγορά εκτιμάται ότι παρουσίασε μικρή μόνο ποσοστιαία αύξηση (1,4%) σε σχέση με το 2008. Ο δημόσιος τομέας απορροφά διαχρονικά
το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας αγοράς και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται στο 70% έναντι 30% του ιδιωτικού για το 2009.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών.

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 91 εισαγωγικών επιχειρήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών αυξήθηκε κατά 23,6% το 2009/08 ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 7,18%. Οι συνολικές πωλήσεις και τα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 10% το τελευταίο έτος. Στην ίδια κατεύθυνση τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 8,96% και τα κέρδη EBITDA κατά 8,43%. Ωστόσο ο μέσος όρος προθεσμίας είσπραξης απαιτήσεων των εταιρειών του δείγματος επιδεινώθηκε σε 685 ημέρες το 2009 από 604 ημέρες το 2008.

Ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα ειδών και περιλαμβάνει από προϊόντα μιας χρήσης (π.χ. επίδεσμοι, γάζες κλπ) μέχρι μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (π.χ. μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι κλπ). Η συγκεκριμένη αγορά η οποία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία έτη, αντιμετώπισε την απότομη επιβράδυνση των ανοδικών ρυθμών το 2009,

Ο κλάδος αποτελείται από μεγάλο αριθμό εισαγωγικών και περιορισμένο αριθμό παραγωγικών επιχειρήσεων. Τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα αφορούν ορισμένες μόνο κατηγορίες προϊόντων όπως αναλώσιμα, γάζες, επιδεσμικό υλικό, υλικά τεχνητού νεφρού, οδοντικές προθέσεις και συναφή υλικά, διαγνωστικά αντιδραστήρια, ενώ ο μεγάλος όγκος και τα πλέον εξειδικευμένα προϊόντα (ορθοπεδικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα κλπ) είναι εισαγόμενα. Εκτός των επιχειρήσεων με αποκλειστική δραστηριότητα την διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων δραστηριοποιούνται και επιχειρήσεις από άλλους κλάδους (φαρμακευτικές, ηλεκτρικών συσκευών κ.α.).

Σε γενικές γραμμές το προφίλ υγείας και το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για τη ζήτηση των προϊόντων του κλάδου. Μείζον πρόβλημα για τον κλάδο, αποτελούν οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς Δημοσίου Τομέα, στοιχείο που επιδρά αρνητικά στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα