Ερώτηση στη Βουλή για τη βία στα γήπεδα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Παύλο Γερουλάνο, αντίστοιχα, κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι Νάντια Γιαννακοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Όλγα Ρενταρή-Τέντε, Χαρά Κεφαλίδου και Παύλος Στασινός ζήτησαν να πληροφορηθούν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία τη βία στους αθλητικούς
χώρους, τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τον τρόπο με τον οποίο θα εισπραχθούν τα χρέη των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο.
Στην απάντησή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι για την είσπραξη των χρεών των Π.Α.Ε. ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και λαμβάνονται τα μέτρα που ορίζονται από τα σχετικά νομοθετήματα.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «με την ισχύ του νόμου 3842/2010 θεσπίστηκαν διατάξεις οι οποίες καθιστούν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των βεβαιωμένων εσόδων», ενώ με τις διατάξεις του άρθρου 14 του νόμου 3888/2010 (Φ.Ε.Κ. 175 Α΄/2010) και της Α.Υ.Ο. με αρ.
πρ.
1130277/ΕΞ/2010-0016, ρυθμίζονται τα έως τις 30.09.2010 βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο.
Για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί από 01.10.2010 και ύστερα, παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να ζητήσουν, με αίτησή τους στη Δ.Ο.Υ. που υπάγονται, τη διευκόλυνσή τους, με τμηματική καταβολή των οφειλομένων.
Όσον αφορά το μείζον θέμα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το Σ.Δ.Ο.Ε. έχει ήδη διενεργήσει μεγάλο αριθμό ελέγχων σε Π.Α.Ε., οι οποίοι αποκάλυψαν -μεταξύ άλλων- παραβάσεις μη απόδοσης Φ.Π.Α. και άλλων παρακρατούμενων φόρων, μη έκδοση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Εκτός των προαναφερόμενων παραβάσεων, πρόβλημα επίσης παρατηρήθηκε στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων κάποιων Π.Α.Ε., αυξήσεις που κρίθηκαν "μη σύννομες", αλλά και σε αποσβέσεις χρεών που δεν συνάδουν με τις κείμενες φορολογικές διατάξεις.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες τακτικός έλεγχος στις εμπλεκόμενες Π.Α.Ε. και επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων.
Keywords
Τυχαία Θέματα