Ε.Βενιζέλος: Αυτή είναι η ιστορική συμφωνία

2011-10-27. Συνέντευξη Τύπου για Σύνοδο Κορυφής from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Στη συνέχεια και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης
Καλησπέρα. Μόλις επιστρέψαμε με τον κ. Σαχινίδη, τον κ. Ζανιά και τον κ. Χριστοδούλου από τις Βρυξέλλες και θεωρήσαμε αναγκαίο και χρήσιμο για τους Έλληνες πολίτες, για την κοινή γνώμη να επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να παρουσιάσουμε και στο επίπεδο του Υπουργείου Οικονομικών που έχει τη βασική ευθύνη
της διαχείρισης των θεμάτων αυτών, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης χθες έως σήμερα νωρίς το πρωί στις Βρυξέλλες.

Πριν κάνω οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο ή αξιολογικό χαρακτηρισμό, θα ήθελα να παρουσιάσω τα γεγονότα. Τις τελευταίες επτά ημέρες που βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες, αρχικά στο επίπεδο του Eurogroup και στη συνέχεια στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με σύνθεση ευρωζώνης αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ κρίσιμα θέματα για την Ελλάδα, για τους Έλληνες πολίτες, για την ελληνική οικονομία, για κάθε επιχείρηση, κάθε εργαζόμενο, κάθε άνεργο.

Πρώτο, αποφασίστηκε η εκταμίευση της λεγόμενης έκτης δόσης στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος πολυμερούς βοήθειας προς την Ελλάδα από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και από το ΔΝΤ. Πριν τα μέσα του Νοεμβρίου αναμένεται να εισπράξουμε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και να βελτιώσουμε αισθητά τα επίπεδα ρευστότητας που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.

Δεύτερο, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο από 2012 έως και το 2014. Αυτή είναι η συμμετοχή του επίσημου τομέα στη στήριξη της Ελλάδας. Το Official Sector Involvement σε αντιδιαστολή προς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το Private Sector Involvement.

Όλη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων που είχαν αποφασιστεί στις 21 Ιουλίου σε σχέση με το νέο πρόγραμμα και τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, διατηρούνται απολύτως και με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου που είναι μια απόφαση, όπως έχω πει πολλές φορές, 21 Ιουλίου συν, 21 Ιουλίου plus.

Άρα το νέο πρόγραμμα έχει μικρότερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια, περίοδο χάρητος, όλα τα χαρακτηριστικά που γνωρίζαμε από την απόφαση του Ιουλίου. Με αυτά τα ποσά καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και επιπλέον τις ανάγκες επανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει ει δυνατόν πριν από την εφαρμογή του νέου σχήματος για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Τρίτο, αποφασίστηκε μετά από μια πολυήμερη σκληρή διαπραγμάτευση, μια διαπραγμάτευση μεταξύ του επίσημου τομέα και του ιδιωτικού τομέα των τραπεζών σε διεθνές επίπεδο αλλά θα έλεγα και μετά από μια διαπραγμάτευση στο εσωτερικό της ευρωζώνης και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, ένα νέο σχήμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το PSI plus, με βάση τα δεδομένα του Ιουλίου.

Θέλω να σα
Keywords
Τυχαία Θέματα