Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και Κοινοτικό Δίκαιο

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα πρέπει να αποκτήσουν κοινό νομικό καθεστώς, που θα βασίζεται άμεσα στο Κοινοτικό Δίκαιο, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και σε δωρεές και να εξασφαλίσουν το δικαίωμα συμμετοχής σε εκστρατείες και δημοψηφίσματα.

Εγκρίνοντας, με 560 ψήφους υπέρ,93 κατά και 22 αποχές, σχετικό ψήφισμα της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττας Γιαννάκου, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα πρέπει να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα η οποία
θα βασίζεται άμεσα στο κοινοτικό δίκαιο.

Στο Ψήφισμα προτείνεται να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στον τομέα της χρηματοδότησης των κομμάτων, να καθορισθεί υψηλότερο ανώτατο όριο για τις επιτρεπόμενες δωρεές στα κόμματα και να διασφαλισθεί το δικαίωμα συμμετοχής των ευρωπαϊκών κομμάτων σε εκστρατείες και δημοψηφίσματα.

Το μη νομοθετικού χαρακτήρα Ψήφισμα ελπίζεται ότι μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση των υφιστάμενων κανόνων.

Σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα τα οποία λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ είναι καταχωρημένα ως μη κυβερνητικές οργανώσεις στο Βέλγιο. Ορισμένα έχουν την έδρα τους σε άλλα κράτη μέλη.

Στο Ψήφισμα υποστηρίζεται ότι ένα ενιαίο νομικό καθεστώς θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά ιδρύματα τους "να λειτουργήσουν ως φορείς εκπροσώπησης του ευρωπαϊκού δημόσιου συμφέροντος" και ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα σχέδιο καθεστώτος για αυτά τα κόμματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα