«Ευρώπη και Ευρώ: Υπερβαίνοντας την κρίση»

Η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί δυναμική και όχι στατική δράση, επεσήμανε η ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στη Λευκωσία σε εκδήλωση την οποία οργάνωσαν το Κυπριακό Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στην ομιλία της, με θέμα «Ευρώπη και Ευρώ: Υπερβαίνοντας την κρίση», η κ. Δαμανάκη σημείωσε ότι η παρέμβαση των Ευρωπαϊκών Οργανισμών είναι και θα είναι διαρκής και υποστήριξε
ότι «έφτασε η στιγμή να μπούμε σε ένα πιο σύνθετο μοντέλο δράσης που θα στοχεύσει και στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Οφείλουμε, είπε, τώρα να μεριμνήσουμε για τη δημιουργία απασχόλησης, διότι από μόνη της η ανάπτυξη δεν θα φέρει αυτόματα νέες θέσεις εργασίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Δαμανάκη είπε ότι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής εξυγίανσης και της ανάγκης διατήρησης της δημιουργίας θέσεων εργασίας δεν είναι καθόλου εύκολη. «Μπορεί η δημοσιονομική εξυγίανση να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση, η απασχόληση όμως αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα για την ευημερία των πολιτών, οφείλουμε να συνδυάσουμε και τα δύο», ανέφερε.

Επίσης, υποστήριξε ότι για να δώσουμε απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, βαθύτερη οικονομική (όχι μόνο νομισματική) και πολιτική ένωση και ουσιαστική αλληλεγγύη. Μια διαιρεμένη Ευρώπη, τόνισε, δεν αποτελεί λύση.

Αναφερόμενη στα θέματα του χαρτοφυλακίου της η κ. Δαμανάκη είπε ότι προσπάθεια είναι η αειφορία να μην είναι βάρος, αλλά νέος μοχλός ανάπτυξης. Σχετικά δήλωσε ότι στα τέλη του 2012 θα είναι έτοιμη η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία θα εισηγηθεί, για «Γαλάζια Ανάπτυξη».

Τέλος, η κ. Δαμανάκη στην ομιλία της επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει απόλυτα τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και, όπως ο ΟΗΕ, ελπίζει σε κατάληξη των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια του 2011, ώστε η επίλυση να έχει συντελεστεί, ει δυνατό, πριν από την έναρξη της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης ανέφερε ότι η κ. Δαμανάκη από το 2010 ως Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «διακρίνεται ιδιαίτερα για την αποφασιστικότητα και τη συνέπειά της να διαμορφώνει πολιτικές με σταθερότητα και προοπτική κερδίζοντας ευρεία εκτίμηση και επιτυγχάνοντας συναίνεση στις προτάσεις της».

Ο Κύπριος υπουργός χαρακτήρισε την κ. Δαμανάκη «ξεχωριστή Ελληνίδα, διακεκριμένη Ευρωπαία και καλή φίλη».
Keywords
Τυχαία Θέματα