Εξαιρετικό παράδειγμα η Κύπρος

Εξαιρετικό παράδειγμα απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων με ένα δημιουργικό και επωφελή τρόπο, χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία η Eυρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, η οποία είχε σήμερα συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρη Ηλιάδη.
Η Επίτροπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αλιευτικό καταφύγιο στο Ζύγι, το οποίο θα εγκαινιάσει αύριο με τον πρόεδρο Χριστόφια, σημειώνοντας ότι είναι 'ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου
χρήματα ευρωπαϊκά αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο'. Η κ. Δαμανάκη ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξαίρετη συνεργασία και χαρακτήρισε την επίσκεψή της στην Κύπρο «παραγωγική και ενδιαφέρουσα».

Όπως είπε, στις συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. 'Εγκαιρα θέλουμε να θέσουμε τους στόχους και να τους προετοιμάσουμε', ανέφερε και πρόσθεσε ότι 'αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή αλιεία είναι η προετοιμασία και η απόφαση για τη μεγάλη μεταρρύθμιση της αλιευτικής πολιτικής'. Σχετικά, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει μέσα στο καλοκαίρι την πρότασή της και τόνισε πως «η μεταρρύθμιση θα είναι ριζική και ουσιαστική, με στόχο να συμβαδίσει η ευρωπαϊκή αλιεία με τα καινούργια δεδομένα, με τα δεδομένα της εποχής και τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά».

Η κ. Δαμανάκη επεσήμανε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν θα προεδρεύει της ΕΕ η Κύπρος, θα είναι 'εξαιρετικά σημαντικό για την παραπέρα προώθηση αυτής της μεταρρύθμισης'. Είπε, επίσης, ότι 'υπήρξε κοινή συμφωνία στα θέματα της αντιμετώπισης της μικρής, της παράκτιας αλιείας', προσθέτοντας ότι 'η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των μικρών αλιέων, διότι συνήθως αυτοί ψαρεύουν με έναν πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον' και ότι 'έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την απασχόληση, για τη διατήρηση της απασχόλησης, όπως και για την επιβίωση των παράκτιων περιοχών'.

Η κυρία Δαμανάκη ,απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών και ο διάλογος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά προβλήματα στη Μεσόγειο, περιλαμβανομένου του θέματος παρενόχλησης Κύπριων ψαράδων από τον τουρκικό στρατό. Σε ερώτηση αναφορικά με την απαγόρευση της προσέγγισης σκαφών με κυπριακή σημαία σε τουρκικά λιμάνια, η κ. Δαμανάκη είπε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι γνωστή. 'Το κεφάλαιο της αλιείας, όπως και άλλα κεφάλαια, παραμένουν κλειστά και συνδέονται με την απαίτηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει η Τουρκία στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ώστε να υπάρξει άνοιγμα των λιμανιών.

Σε αυτά τα θέματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί πολιτική αρχών, η οποία δεσμεύει όλα τα μέλη της', είπε.
Επίσης , ανέφερε ότι έχει συζητήσει τα θέματα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας και με την τουρκική κυβέρνηση, εκ μέρους της Επιτροπής. 'Ο στόχος μας είνα
Keywords
Τυχαία Θέματα