Εξόριστοι σύροι ζητούν να σταματήσει η καταστολή

Δεκάδες εξόριστοι σύροι διαφωνούντες, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, δημοσίευσαν επείγουσα έκκληση για τη διεξαγωγή εκλογών και τον τερματισμό της πολιτικής καταστολής στη χώρα, τονίζεται στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν τους.

«Η Συρία θα πρέπει να αποτινάξει το μονοκομματικό πολιτικό σύστημα και να θεσπίσει την κομματική πολυφωνία προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολιτική ισονομία και ο ανταγωνισμός. Θα πρέπει πάραυτα να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές και να συνταχθεί ένα νέο
Σύνταγμα», τονίζουν στο κείμενό τους οι διαφωνούντες.

Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, η οποία διοργανώνεται από χθες με κύριο θέμα των προαγωγή μεταρρυθμίσεων στη Συρία, συμμετείχαν περίπου 40 ομιλητές προερχόμενοι από τη Βρετανία, τη Γαλλία, ή ακόμη την Αίγυπτο.

«Οι πολιτικοί κρατούμενοι θα πρέπει να αποφυλακισθούν», ζήτησαν οι σύνεδροι, οι οποίοι επιπροσθέτως αξίωσαν να εγκαθιδρυθεί η ελευθεροτυπία και η ελευθερία διαδηλώσεων στη Συρία.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται πως οι σύνεδροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε «κάθε ξένη επέμβαση στη Συρία και σε κάθε πρωτοβουλία που στόχο της έχει να διχάσει τη χώρα».

Μολαταύτα, ο Μοχάμεντ Σαλάαν, που έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, τονίζει στις δηλώσεις του --που έχουν μεταφρασθεί στην τουρκική-- πως επιθυμεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο να πει ξεκάθαρα πως «αρκεί πλέον».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 400 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις απαρχές της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία, στα μέσα Μαρτίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα