Φόροι, φόροι,φόροι,φόροι....και πάλι φόροι

Με ένα λογαριασμό μέτρων που θα περιλαμβάνει αποκλίσεις για φέτος, οι οποίες μπορεί να κυμανθούν από 3 έως 4 δισ. ευρώ, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα το πολυμελές επιτελείο της τρόικας με επικεφαλής την ηγεσία των ελεγκτών.

Οι συναντήσεις που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 26 του μήνα θα είναι προκαταρκτικές, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί άμεσα. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς εποπτείας από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και
την ΕΚΤ έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της επιθεώρησης των τεχνικών κλιμακίων. Λόγω της απόκλισης των εσόδων (υπολογίζεται στα 2,4 - 2,6 δισ. ευρώ) και του οικονομικού προβλήματος που παρουσιάζουν σήμερα κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία (που σημαίνει απόκλιση στις δαπάνες από 700 εκατ. έως και 1,2 δισ. ευρώ), με δεδομένη και τη σημαντικά υψηλότερη ύφεση, η οποία αναμένεται να φτάσει το 7% του ΑΕΠ, οι αποκλίσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Από την άλλη, η ηγεσία της τρόικας γνωρίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να διαπραγματευτεί νέα μέτρα. Αλλωστε, με βάση το πρόγραμμα της τρόικας, η τελική διαπραγμάτευση θα γίνει προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα μπουν οι βάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, αλλά και του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την επεξεργασία των νέων μέτρων.

Στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, η τρόικα θα θέσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα γίνει στα τέλη του Αυγούστου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιλαμβάνει το ενδεχόμενο της παράτασης και άρα του επιμερισμού των μέτρων στα επόμενα έτη. Θα ανακοινώσει και τις εκτιμήσεις της για το 2012, αλλά και τα νέα μέτρα που απαιτούνται για το 2013 και το 2014 και θα τα αφήσει προς επεξεργασία στα ελληνικά υπουργεία. Από την άλλη μεριά, το οικονομικό επιτελείο δεν είναι επίσης έτοιμο για τελικές διαπραγματεύσεις. Ο σχετικά λίγος ωφέλιμος χρόνος της νέας κυβέρνησης, αλλά και το γεγονός ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να είναι συμβατά με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση απαιτούν μεγαλύτερη επεξεργασία στα μέτρα. Από την άλλη, μέτρα τα οποία δεν θα έχουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Αλλωστε, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν πλέον ότι θα παρουσιαστούν με μέτρα στην τρόικα, αλλά δεν θα είναι τελικά και μάλλον δεν θα καλύπτουν το σύνολο των απαιτήσεων του μνημονίου για περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014. Τα μέτρα θα πέσουν στο τραπέζι χωρίς ακριβή κοστολόγηση, ώστε να υπάρχει μια βάση της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σήμερα ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους επιτελείς του, ώστε να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στους ελεγκτές της τρόικας. Θα είναι όμως δύσκολο να πείσουν, δεδομ
Keywords
Τυχαία Θέματα