Για λόγους εθνικής επιβίωσης πρέπει να ψηφιστεί την Κυριακή

Παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Πρώτη παρέμβαση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το παρόν νομοσχέδιο εισάγεται ως κατεπείγον και προτείνω η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή να αποδεχτεί το χαρακτηρισμό αυτό, ώστε αύριο η Βουλή εν ολομελεία να ολοκληρώσει τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης.
Γιατί με το νομοσχέδιο αυτό εγκρίνονται τα σχέδια του staff level agreement, της συμφωνίας σε επίπεδο επιτελείων, υπηρεσιών, που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και που συνιστούν το περιεχόμενο του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς την έγκριση του οποίου δεν είναι εφικτή η χρηματοδοτική και χρηματοοικονομική επιβίωση της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι εφικτή η έναρξη και η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους δηλαδή το PSI, δεν είναι δυνατόν να πορευτεί η χώρα, να σταθεί η χώρα.
Χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος το ουσιαστικό περιεχόμενο, το οποίο αποτυπώνεται πλήρως στα κείμενα που τίθενται υπό την έγκριση της Βουλής, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, σε αδιέξοδο. Μου δόθηκε η ευκαιρία πριν από λίγη ώρα, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, να εξηγήσω τι σημαίνουν όλα αυτά και θα το κάνω μιλώντας και στην επιτροπή και στην Ολομέλεια αύριο.

Επίσης, με το νομοσχέδιο αυτό εγκρίνονται τα σχέδια των συμβάσεων που πρέπει να συνάψει η χώρα μας με τον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Χταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το EFSF, προκειμένου να λάβουμε τα 30 δισ. ευρώ τα οποία είναι αναγκαία για το PSI, τα 35 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία ως εγγύηση του EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ενδιάμεση ρευστότητα, δηλαδή για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά το διάστημα εφαρμογής του PSI από την επίσημη πρόσκληση με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων στις 5 Απριλίου, και επίσης τη σύμβαση η οποία μας επιτρέπει να αντλήσουμε πόρους από το EFSF για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών οι οποίες πρέπει να καταστούν υγιείς, απολύτως σταθερές, βιώσιμες. Αυτό είναι και η μόνη λύση για την ελληνική πραγματική οικονομία και για την επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, γιατί χωρίς την επάνοδο των καταθέσεων δεν μπορούμε να αλλάξουμε ουσιαστικά τα επίπεδα ρευστότητας.

Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή το βράδυ, ώστε το Euro Working Group, δηλαδή το Eurogroup με σύνθεση των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών, να διαπιστώσει την Τρίτη το μεσημέρι ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να συγκληθεί το Eurogroup σε Σύνοδο την Τετάρτη, να εγκρίνει οριστικά το νέο οριστικό το νέο Ελληνικό πρόγραμμα για να μπορέσουμε την Παρασκευή το αργότερο, που είναι η
Keywords
Τυχαία Θέματα