Γιατί ο Α.Σερντιούκοφ έγινε "στόχος";

Την τελευταία δεκαετία, ο Ανατόλι Σερντιούκοφ είναι γνωστός για την αφοσίωση και την υποταγή σε όποιες εντολές του δίνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Υπάκουσε πιστά, ως επικεφαλής της διεύθυνσης φορολογίας το 2003, όταν ο Πούτιν αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη για φοροδιαφυγή κατά του μεγιστάνα των πετρελαίων Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Και πιο πρόσφατα, ως υπουργός Αμυνας, ακολούθησε και ακολουθεί κατά γράμμα τα σχέδια του ρώσου Προέδρου για τον ριζικό - και πανάκριβο - εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Πώς γίνεται, λοιπόν,
να βρίσκεται ξαφνικά σε κλοιό σκανδάλων διαφθοράς στο υπουργείο του; Εχει χάσει την εύνοια του Προέδρου ή παίζεται άλλο παιχνίδι σε βάρος του; Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία έκανε έφοδο και κατέσχεσε έγγραφα από υπηρεσία του υπουργείου. Ο Σερντιούκοφ έχει γίνει στόχος, ίσως επειδή έχει εχθρούς με επιρροή στο Κρεμλίνο, λένε πολλοί στη Μόσχα. Τί συνέβη όμως ακριβώς; Η υπόθεση σχετίζεται με την υπηρεσία Oboronservis, που δημιουργήθηκε για να πουλήσει μέρος της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του υπουργείου. Φαίνεται ότι κάποια κτίρια επισκευάστηκαν με χρήματα του υπουργείου και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές σε αγοραστές με διασυνδέσεις, οι οποίοι μερικές φορές πλήρωναν με λεφτά κλεμμένα από το υπουργείο. Η συνολική απώλεια φαίνεται ότι ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια. Ο Σερντιούκοφ είχε από την αρχή τους στρατηγούς απέναντί του. Λέει ότι βρήκε στρατιωτικούς που έβγαζαν πολλά λεφτά πουλώντας περιουσιακά στοιχεία του υπουργείου κάτω από το τραπέζι. Αλλά τώρα κατηγορείται ότι ο ίδιος και οι πολιτικοί συνεργάτες του έχουν αναλάβει, για δικό τους λογαριασμό, τις πωλήσεις. Η εφημερίδα «Izvestia» έγραψε ότι ανακριτές ενδέχεται να διατάξουν έρευνα για τη χρήση χρημάτων του υπουργείου στην κατασκευή ενός μεγάλου εξοχικού που χτίζει ο Σερντιούκοφ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Την Πέμπτη η Αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση, σύμφωνα με τον πρακτορείο Interfax. «Η κλοπή δεν είναι πρόβλημα, είναι απλώς μια δικαιολογία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στις φατρίες. Βλέπουμε τώρα τη μάχη για τον έλεγχο στην αλυσίδα της διαφθοράς. Ισως ο Σερντιούκοφ να το καταλάβει και να κλέβει λιγότερο. Και είμαι βέβαιος ότι τα μοιράζεται με κάποιον στην κορυφή», λέει στον «Independent» ο Βλαντίμιρ Πριμπιλόφσκι, διευθυντής μιας ιστοσελίδας που ξεσκεπάζει υποθέσεις διαφθοράς και τους αξιωματούχους που τη διευκολύνουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα